Ponta, despre modificarea Legii electorale: Camera Deputaţilor să aibă principale atribuţii

USL va propune, la modificarea Legii electorale, ca principalele atribuţii legate de buget să revină Camerei Deputaţilor, inclusiv controlul asupra Guvernului, iar Senatul să fie "un tip de cameră a structurilor locale", dar şi cu atribuţii de politică externă şi apărare, a declarat premierul Victor Ponta.
Romania TV
27 feb. 2013, 13:47
Ponta, despre modificarea Legii electorale: Camera Deputaţilor să aibă principale atribuţii

El a arătat, la un seminar pe tema reformei electorale, că modificările sistemului electoral şi cele constituţionale trebuie să aibă drept scop asigurarea stabilităţi politice, a majorităţii parlamentare, a reprezentativităţii regionale, dar să vizeze şi creşterea eficienţei parlamentare.

Şeful Executivului a plecat de la ideea că actualul sistem electoral trebuie modificat deoarece are „dezavantaje evidente”, printre care se numără şi un uriaş cost de campanie. De asemenea, premierul a spus că viitorul sistem electoral ar trebui să schimbe şi modul în care cele două camere ale Parlamentului îşi vor desfăşura activitatea.

„Ideea cu care USL va veni în cadrul procesului de modificare a Legii electorale este aceea de a avea o Cameră a Deputaţilor aleasă proporţional şi care să aibă principalele atribuţii constituţionale legate de buget, să fie cameră decizională pe majoritatea absolută a temelor legislative, inclusiv controlul asupra Guvernului, moţiuni simple, şi un Senat – pe care noi aşa l-am propus, nu este obligatoriu ca aşa să rămână, sigur s-ar putea să fie o nouă încercare greşită – dar să încercăm să avem un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adică fiecare judeţ şi implicit, după aceea, fiecare regiune, în funcţie de numărul de judeţe, să aibă doi senatori, în aşa fel încât Senatul să fie un tip de cameră a autorităţilor, a structurilor administrative locale, fie că e vorba de regiuni, fie de judeţe, care să aibă în plus faţă de legislaţia care ţine de dezvoltarea regională eventuale atribuţii întâlnite şi în alte sisteme legate de politica externă şi de politica de apărare„, a spus Ponta.

Liderul USL a explicat faptul că, pentru creşterea eficienţei parlamentare, proiectele legislative pot fi aprobate doar în camera decizională şi doar citite în cealaltă cameră. Ponta a precizat că se pune problema unei schimbări constituţionale care să reducă timpul şi complexitatea procedurilor.

„Am discutat (în USL-n.r.) inclusiv despre faptul că orice proiect de lege să nu mai fie votat decât în camera decizională, să fie doar citit în camera primă sesizată sau să putem să facem amendamente doar într-una din camere, ca să nu pierdem prea mult pe circuitul legislativ. Aici există şi un pericol: asta înseamnă că vom avea şi greşeli multe în legi. Dezavantajul duratei procedurii parlamentare are avantajul că poţi să îndrepţi lucrurile care inevitabil ar trebui să le îndrepţi în lege”, a spus Ponta.

El a mai explicat că, în final, se va ajunge tot la un sistem mixt care s-ar putea să nu îndeplinească aşteptările, însă se intenţionează ca prin modificarea Legii electorale şi a Constituţiei să se asigure o mai bună reprezentativitate pentru persoana care ajunge în Parlament.

„Dacă ajungem la concluzia că votul va fi majoritar dintr-un tur, tot e în regulă; dacă ajungem la concluzia că ne întoarcem la (votul-n.r.) proporţional, până la urmă partidul răspunde pentru cei care-i pune pe listă, dar sistemul actual în care nu răspunde nimeni şi nici nu se ştie cine ajunge în Parlament e clar cel mai frustrant„, a afirmat Ponta.

Totodată, premierul a spus că se doreşte sporirea puterii şi consistenţei camerei inferioare, pentru că în aceasta sunt reprezentate toate opţiunile politice.

O altă temă abordată de premier a fost cea referitoare la traseismul politic. În opinia sa, un parlamentar care îşi schimbă partidul trebuie să fie pus obligatoriu, din nou, în faţa unui tip de test electoral, acesta putând fi un „sistem de referendum” în colegiu în care a fost ales sau în judeţul pe care-l reprezintă. „Traseismul politic, până la urmă, trebuie luat în considerare. Ceea ce există în toate ţările ca excepţie, respectiv traseismul politic, în România a fost şi a devenit o regulă. Indiferent că uneori se profită, alteori te dezavantajează, e un sistem pe care trebuie să-l schimb” a subliniat liderul USL.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI