Lucian Bode, interviu pentru El Pais: „România respectă condiţiile impuse pentru admiterea în Spaţiul Schengen. Am constatat angajamentul ferm al Spaniei de a sprijini România”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a acordat un amplu interviu cotidianului spaniol El Pais, ocazie cu care a vorbit despre una dintre cele mai importante teme legate de politica externă a României, şi anume aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
Filip Stan
23 sept. 2022, 19:59
Lucian Bode, interviu pentru El Pais:

Ministrul Bode a declarat, în interviul pentru prestigioasa publicaţie El Pais, că România a fost asigurată de întreg sprijinul Spaniei în vederea aderării cât mai curând la spaţiul Schengen.

Lucian Nicolae Bode (48 de ani, Valcău de Jos, România) este primul ministru român de interne care vizitează Spania în ultimii 15 ani, o perioadă importantă pentru că, așa cum subliniază însuși ministrul în interviul acordat EL PAÍS joi, la Ambasada României la Madrid, românii, în număr de peste un milion de rezidenți, sunt prima comunitate străină din Spania.

De asemenea, el este și secretar general al Partidului Național Liberal din România, una dintre cele două mari formațiuni care formează coaliția de guvernare din țara balcanică, subliniază că, în întâlnirea pe care a avut-o joi dimineață cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, „au fost puse bazele unei cooperări cu mai mult conținut”, în ceea ce privește crima organizată, traficul de ființe umane și gestionarea frontierelor și securitatea Uniunii Europene.

România, ca țară care are o graniță de 1.300 de kilometri cu Ucraina și este membră a Uniunii Europene și NATO, joacă „un rol cheie în arhitectura de securitate a Europei”, a spus ministrul.

Întrebare: Care au fost rezultatele întâlnirii tale cu ministrul Grande-Marlaska?

Lucian Bode: România și Spania au un parteneriat strategic din 2013 și am avut ocazia să abordăm probleme comune precum cooperarea în materie de criminalitate și trafic de persoane. Am mai vorbit despre probleme de pe agenda europeană precum azilul, migrația și gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am avut întâlniri și cu conducerea Poliției Naționale, a Gărzii Civile și vom continua să facem împreună cu acțiuni concrete care au dat rezultate, precum misiuni comune cu polițiști români care au venit în Spania pentru a colabora cu colegii lor spanioli pentru destructurarea acestor rețele de trafic. Dincolo de întâlnirile bilaterale între experți, precum cea care va avea loc în octombrie, probabil vom organiza un întâlnire la nivel înalt înainte de sfârșitul anului, care ar fi trebuit să aibă loc până acum, dar a fost amânată de mai multe ori. Cred că traficul de persoane va fi unul dintre punctele de discuție ale acelei întâlniri.

Întrebare: Țara dumneavoastră este considerată epicentrul traficului de persoane din Europa.

Lucian Bode: Este adevărat că România este o țară de origine [a traficului de persoane]. Având în vedere acest lucru, așa cum i-am spus omologului meu spaniol, nu există soluții universale, ci soluții comune care trebuie aplicate în mod coordonat între țările de origine și cele de destinație. În România, am modernizat sistemul și legislația de prevenire și combatere a traficului de persoane și deja vedem primele rezultate. Dovada stă în ultimul raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite, în care ratingul României a fost dus la nivelul doi, după ce a rămas mulți ani am fost la niveluri mai scăzute. Interesele rețelelor de crimă organizată au fost impulsionate și de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, deși organizațiile de trafic de ființe umane din acea țară în Occident derulau o activitate și înainte de acest război absurd, iar Ucraina era deja al cincilea stat de origine al persoanelor vulnerabile traficate spre Occident.

Citeşte şi: Premierul Nicolae Ciucă: Încă două jaloane din PNNR atinse de Guvernul României!

Întrebare: Ați discutat și despre intenția României de a deveni membră a Spațiului Schengen?

Lucian Bode: Am avut ocazia să constat, încă o dată, angajamentul ferm pe care Spania îl are, iar acesta lucru este foarte important pentru țara mea. Dorința noastră este legitimă, deoarece îndeplinim mai mult decât criteriile tehnice cerute. După peste zece ani de evaluări [ale UE], cetățenii noștri încă nu au dreptul de a călători fără să fie supuși controalelor [vamale]. România respectă condițiile impuse pentru admiterea în Spațiul Schengen și contribuie prin eforturile sale la acțiunea solidă de construire a arhitecturii de securitate a Uniunii Europene, dar nu are beneficii pe măsură. Este necesar să fie recunoscut rolul esențial pe care țara mea îl joacă în această arhitectură de securitate și aceaastpă situație nefirească și nedreaptă nu mai poate să continue.

Întrebare: Ce avansuri au fost făcute în ceea ce privește posibilitatea acordării dublei cetățenii pentru românii din Spania.

Lucian Bode: Ministrul Grande-Marlaska a promis că va transmite această solicitare Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Justiției, adică instituțiilor responsabile în această chestiune. Dorim să găsim o soluție care să răspundă dorințelor cetățenilor români de a rămâne legați de rădăcinile lor, timp în care sunt și integrați în societatea spaniolă. La ultimul recensământ, au figurat peste un milion de români în Spania și peste 100.000 de români care sunt născuți aici și sunt la a doua generație în Spania.

Întrebare: Ce părere are guvernul dumneavoastră despre ultimele amenințări din partea lui Vladimir Putin?

Lucian Bode: Oricine ar trebui să fie preocupat de afirmațiile unui dictator care amenință că va continua cu escaladarea acestui conflict, însă este necesar să abandonăm speculațiile cu privire la posibilitatea ca Putin să și dea curs amenințărilor [cu privire la armele nucleare]. În același timp, să urmărim cu speranță reacția cetățenilor ruși [1.300 de ruși au fost reținuți miercuri pentru că au protestat împotriva recrutării forțate pentru războiul din Ucraina] în urma acestor declarații iresponsabile. De asemenea, noi suntem îngrijorați de amenințările hibride, mai exact, de atacurile cibernetice ale structurilor militare ruse asupra infrastructurii critice, precum și de dezinformări. În România, firește, ne îngrijorează ca urmare a proximității noastră geografice, dar ceea ce cred eu înainte de toate este că, dacă escaladarea va continua, vor fi mai mulți refugiați și în condiții mai grele decât până acum. De la începutul crizei până acum, țara mea a procesat peste 2,4 milioane de oameni care au fost nevoiți să părăsească Ucraina; 80.000 dintre ei au rămas în România, iar dintre aceștia jumătate sunt minori. Dincolo de asta, România are de gestionat cea mai lungă graniță terestră din UE, de 2.070 de kilometri. Acest lucru demonstrează rolul foarte important pe care îl avem în asigurarea securității Europei.

Întrebare: Rusia a acuzat țara dumneavoastră că ar fi trimis arme în Ucraina, în mod clandestin.

Lucian Bode: Acele acuzații nu sunt însoțite de dovezi.

Întrebare: Este guvernul dumneavoastră mulțumit de deciziile luate la summit-ul NATO de la Madrid?

Lucian Bode: Categoric da. Conceptul strategic adoptat la Madrid ne permite o mai bună coordonare și crește prezența forțelor defensive terestre și aeriene, a scuturilor antirachetă și a altor echipamente în țările din întreg flancul estic, nu doar cele din zona Mării Negre, de la Marea Baltică până la Marea Egee. Autoritățile spaniole au înțeles nevoia de a consolida această apărare și colaborează cu armata Letoniei [650 de soldați și o unitate de apărare antiaeriană]. Prezența atâtor țări pe limita estică a alianței ajută la creșterea încrederii reciproce și demonstrează angajamentul aliaților față de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic [care presupune apărarea teritoriului tuturor statelor membre].

Citeşte şi: Klaus Iohannis, întâlnire de gradul zero cu preşedintele SUA, Joe Biden la recepţia în onoarea şefilor de stat prezenţi la Adunarea Generală ONU

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?