Scenariu Eurobserver: România ar fi între primele şase ţări europene vizate de un eventual atac nuclear al Rusiei

Pe măsură ce Rusia suferă eşecuri severe după mişcările de contraofensivă ale Ucrainei, preocupările cu privire la următoarea mişcare a preşedintelui rus Vladimir Putin persistă.
Filip Stan
25 sept. 2022, 17:32
Scenariu Eurobserver: România ar fi între primele şase ţări europene vizate de un eventual atac nuclear al Rusiei

Putin nu pare să aibă multe opţiuni şi chiar şi posibila utilizare a armelor nucleare nu este complet exclusă. Cel mai probabil, în acest scenariu, Putin va da o lovitură nucleară tactică cu o rachetă mai mică în Ucraina din cauza riscurilor privind radiaţiile ce s-ar răspândi pe teritoriul Rusiei, iar provocarea unui accident nuclear la Zaporojie este acum exclusă.

În prima fază a unui război dintre SUA şi Rusia, ţări ca România, Turcia, Polonia, Franţa, Marea Britanie şi Germania vor fi primele atacate de rachetele nucleare strategice ale Rusiei, scrie siteul Eurobserver, citat de Mediafax.

Există încă posibilitatea ca Rusia să-şi folosească arsenalul nuclear din Ucraina pentru a opri sprijinul militar occidental pentru Kiev şi pentru a oferi Rusiei puterea psihologică.

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa un atac nuclear? Cel mai probabil, Putin va da  o lovitură nucleară tactică  cu o rachetă mai mică în Ucraina din cauza riscurilor privind radiaţiile ce s-ar răspândi pe teritoriul Rusiei, iar provocarea unui accident nuclear la Zaporojie este acum exclusă.

Putin presupune că Ucraina va fi nevoită să-şi oprească activitatea militară şi va fi dispusă să ajungă la negocieri pentru cedarea definitivă a teritoriilor  din Donbass şi Crimeea. De asemenea, crede că Occidentul nu va mai acorda ajutor militar Ucrainei de teama unei escaladări a conflictului nuclear.

Dar consecinţele sunt greu de prevestit  şi cel mai probabil ar fi foarte nefavorabile pentru Rusia. Pentru început, lovitura nucleară a Rusiei nu va fi văzută ca un semn de putere, ci mai degrabă ca un semn de slăbiciune extremă; ca o mişcare finală şi disperată al unui imperiu în prag de prăbuşire.

Lăsând deoparte faptul că SUA s-ar simţi forţate să reacţioneze la atacul nuclear al Rusiei şi să stabilească o poziţie şi mai puternică împotriva acesteia, este îndoielnic că Ucraina va înceta brusc să se apere.

Din acel moment nu va mai exista cale de întoarcere şi Rusia va ataca Europa.

Citeşte şi: Lupte aprige pe străzile unui oraş important din Ucraina: „Numai trupurile ruşilor vor rămâne în urmă”

Rusia are 5.977 de focoase nucleare, deşi aproximativ 1.500 sunt retrase şi urmează să fie demontate din cauza defecţiunilor tehnice  sau a vechimii, scrie BBC.

Din restul de aproximativ 4.500, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice – rachete balistice sau rachete ce pot parcurge distanţe lungi. Restul sunt arme nucleare mai mici, mai puţin distructive, pentru utilizare la distanţă scurtă pe câmpurile de luptă sau pe mare.

Rachetele nucleare strategice sunt cele mai distructive ca RS-28 Sarmat ce se poate deplasa 18.000 km.

O singură rachetă înarmată cu 10 focoase ar putea devasta suprafeţe la fel de mari precum Texas sau Franţa, ucigând  milioane de oameni.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare strategice pentru a apăra teritoriul rus în cazul în care toate statele membre NATO îşi vor trimite trupele în Ucraina pentru a-i elibera teritoriile şi a alunga trupele ruse din Crimeea.

Putin va ordona să fie lovite prioritar cu rachete nucleare strategice doar statele membre NATO care reprezintă o ameninţare pentru Rusia, dar şi cele care pot să se apere de arsenalul nuclear.

În mod sigur va lovi simultan toate ţările vizate pentru că va avea câteva minute la dispoziţie ca să protejeze Rusia de atacurile NATO.

Armele nucleare strategice au ca scop  şi anihilarea totală a unui stat din punct de vedere nu doar militar, ci şi economic şi infrastructural. Capitalele sunt, aşadar, ţinte, pentru că economia unei ţări contribuie la întreţinerea forţelor armate.

Sunt vizate ţări care pot să riposteze nuclear şi cu protecţie împotriva arsenalului balistic şi nuclear al Rusiei, inclusiv cele care au rol coordonator şi de comandă. Ţările cu sistem radar cu rol în scutul antirachetă pot fi vizate.

România – ar putea fi lovite baza militară cu rachete de interceptare de la Deveselu, aeroporturile, aerodromurile, sistemele de rachete Patriot, probabil şi Bucureştiul. Putin s-a tot plâns mereu că România are aceste rachete de interceptare îndreptate împotriva Rusiei, deşi este fals.

Polonia –  baza militară cu rachete de interceptare din Redzikowo, aerodromuri, oraşe (inclusiv Varşovia) şi alte obiective militare

Turcia – sistemul radar cu avertizare timpurie din Malatya, plus alte obiective militare şi civile

Franţa – bazele nucleare, porturile navale, aerodromurile, bazele militare, alte obiective militare şi civile,  inclusiv Parisul

Marea Britanie – bazele nucleare, radarul cu avertizare timpurie,  aerodromurile, bazele militare, porturile navale, alte obiective militare şi civile, inclusiv Londra

Germania – comanda scutului antirachetă din Ramstein

Marea Britanie şi Franţa vor fi bombardate cu cele mai multe rachete intercontinentale pentru că sunt puteri nucleare.

Marea Britanie are 225 de rachete (în special Trident II), iar Franţa are 280 rachete, majoritatea M51.

Probabil că Rusia va lovi aceste state cu cel puţin câteva sute, maxim 1.000 de rachete nucleare. Restul vor fi păstrate pentru a lovi Statele Unite ale Americii care au 3.700 de rachete nucleare.

Cum ar riposta SUA

Preşedintele american Joe Biden a avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare în războiul din Ucraina .

Vorbind în timpul unui interviu pentru CBS News, Biden a spus că o astfel de acţiune va „schimba faţa războiului ca în al Doilea Război Mondial”, adăugând: „Vor fi consecinţe”.

Cum ar răspunde SUA şi NATO la orice utilizare nucleară este greu de prezis. S-ar putea să nu vrea să escaladeze situaţia şi să rişte un război nuclear total, dar ar putea dori, de asemenea, să tragă o linie roşie.

Cu toate acestea, Rusia ar putea fi descurajată să folosească arme nucleare tactice de către o altă putere, China.

„Rusia depinde în mare măsură de sprijinul chinez”, spune dr. Heather Williams, expert nuclear la Kings College din Londra.

„Dar China are o doctrină nucleară – nu va lovi niciodată prima”. Aşa că, dacă Putin va ataca, i-ar fi incredibil de greu pentru China să-l mai sprijine.

„Dacă le-ar folosi, probabil că ar pierde China ca aliat”.

În cel mai extrem scenariu, dacă Rusia va ataca Ucraina cu arme nucleare tactice şi conflictul va escalada într-un război cu arme nucleare strategice, SUA, Franţa şi Marea Britanie vor riposta dur.

Rusia va avea multe ţinte, dar ea va fi o singură ţintă pentru cele trei puteri nucleare.

Poate că multe zone din Europa şi America de Nord vor deveni radioactive pentru mult timp şi va debuta iarna nucleară care va duce la moartea a 5 miliarde de oameni, poate chiar la dispariţia vieţii de pe suprafaţa planetei, dar în mod sigur Rusia nu va supravieţui după ce va încasa 4.000 de rachete nucleare strategice.

Citeşte şi: Imediat după ce a decretat mobilizarea, Putin a plecat în vacanţă. Mai multe filmări au fost preînregistrate, pentru a le da ruşilor senzaţia că preşedintele munceşte continuu

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Cine vrea să fie președinte
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vreme extremă în România: zeci de localități fără curent, acoperișuri distruse și drumuri blocate
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili