Rusia desprinde două regiuni importante din Ucraina. Referendumurile, validate de Moscova

Referendumurile din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute ca fiind valide, scrie TASS, potrivit Rador.
Filip Stan
25 sept. 2022, 21:09
Rusia desprinde două regiuni importante din Ucraina. Referendumurile, validate de Moscova

Referendumurile de anexare a estului Ucrainei la Rusia au continuat duminică, pentru a treia zi la rând, iar Parlamentul rus ar putea aproba anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea în câteva zile, care ar putea obţine astfel ”protecţie deplină”, a anunţat şeful diplomaţiei ruse, la ONU. Serghei Lavrov, relatează Reuters.

Referendumul privind intrarea Lugansk în Federația Rusă a fost validat, deoarece la el au participat peste 50% dintre alegători, a declarat șeful Comisiei Electorale Centrale. Prezența la vot în Lugansk, în cele trei zile de scrutin, până la ora 20:00, ora Moscovei, este de 76,09%.

Prezența la vot la referendumul desfăşurat în regiunea Herson pentru intrarea în componenţa Rusiei este de 48,91%, iar prezența la vot la referendumul din regiunea Zaporijjia a fost de 51,55%, în cele trei zile de scrutin, luând în calcul inclusiv voturile din străinătate.

După o eventuală anexare a acestor teritorii ucrainene, Moscova poate prezenta contra-ofensiva ucraineană de recuerire a acestor regiuni drept o agresiune împotriva Rusiei.

Premierul britanic Liz Truss îndeamnă Regatul Unit şi aliaţii săi să nu ţină cont de ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de comiterea unei greşeli strategice.

Alertă lângă graniţele României, un nou atac cu drone la Odesa. Ucraina anunţă că a doborât o dronă

”Cred că nu a anticipat puterea reacţiei lumii libere”, a declarat ea CNN.

”Noi nu trebuie să-i ascultăm zăngănitul sabiei şi ameninţările false. Trebuie, în schimb, să continuăm să impunem sancţiuni Rusiei şi să-i susţinem pe ucraineni”, declară Truss în acest interviu difuzat duminică.

Ucraina şi aliaţii săi resping referendumurile de anexare drept un ”simulacru”, menit să justifice o escaladare a războiului şi mobilizării în urma înfrângerilor suferite în ultima perioadă de Rusia.

Putin a decretat miercuri prima mobilizare de la al Doilea Război Mondial, declanşând proteste în întreaga Rusie şi fuga multor tineri convocaţi.

Doi parlamentari de rang înalt s-au plâns duminică în privinţa acestei mobilizări şi au ordinat oficialilor regionali să rezolve situaţia şi ”excese” care alimentează furia publicului.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a încercat, sâmbătă, să justifice invazia rusă a Ucrainei, reiterând minciuni ale Moscovei potrivit cărora Guvernul de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim şi este plin de neonazişti.

Scenariu Eurobserver: România ar fi între primele şase ţări europene vizate de un eventual atac nuclear al Rusiei

Trei sferturi din Adunarea Generală a ONU a mustrat Rusia, prin vot, şi a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Lavrov a anunţat după discurs, într-o conferinţă de presă, că regiunile ucrainene în care au loc referendumuri se vor afla sub ”protecţia deplină” a Moscovei după anexare.

Întrebat dacă Rusia are motive să folosească armamentul nuclear pentru a apăra aceste regiuni ucrainene după anexare, Lavrov a răspuns că teritoriul rus, inclusiv teritoriul care urmează să fie ”înscris în viitor” în Constituţia Rusiei, ”se află sub prtotecţia deplină a staului”.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a răspuns că aceste ameninţări cu armamentul nuclear sunt ”absolut inacceptabile”, iar Kievul nu va ceda în faţa lor.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus ar putea dezbate joi proiecte de lege privind anexarea teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, a dezvăluit sâmbătă, citând surse anonime, agenţia oficială rusă de presă Tass.

Consiliul Federaţiei, Camera superoară a Parlamentului rus ar putea examina proiectul de lege în aceeaşi zi, potrivit unei surse citate de agenţia rusă de ştiri Interfax, iar Putin s-ar putea adresa camerelor reunite vneri, potrivit unei surse citate de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Aceste referendumuri – organizate de Rusia în pripă, după ce Ucraina a recucerit o parte importantă a nors-estului ţării într-o contra-ofensivă, în septembrie – le permit locuitorilor regiunilor ucrainene ocupate să-şi exprime opinia, susţine Moscova.

Teritoriul ocupat de armata rusă şi de separatişti proruşi în Ucraina reprezintă 15% din suprafaţa ţării, iar împreună cu Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, Rusia şi-ar însuşi o porţiune a Ucrainei cât statul american Pennsylvania de mare.

Însă Rusia nu deţine controlul deplin asupra celor patru regiuni, ci doar asupa a 60% din regiunea Doneţk, de exemplu, aflată sub controlul unor separatişti proruşi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat duminică asigurări că Ucraina îşi va recuceri teritoriul de la Rusia.

”Cu siguranţă ne vom elibera întreaga ţară, din Herson în Lugansk şi din Crimeea în regiunea Doneţk”, a declarat el într-o postare pe reţeaua de socializare Telegram.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, duminică, de atacuri vizând civili.

Armata ucraineană acuză armata rusă de lansarea a zeci de atacuri cu rachetă şi aeriene vizând militari şi civili în ultimele 24 de ore.

Rusia a atacat cu drone iraniene portul Odesa (sud), fără că provoace victime.

Rusia neagă orice atac vizând civili.

Forţe ucrainene au bombardat un hotel din Herson, ocupat la începutul invaziei de ruşi, şi au ucis două persoane, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Ucraina nu a răspuns imediat acestor acuzaţii.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata ucraineană şi-a continuat atacurile în zona Centralei Nucleare Zaporijjea (sud), asupra căreia deţine controlul, vizată cu opt ”drone kamikaze”.

Reuters scrie că nu a fost în măsură să verifice aceste informaţii pe teren.

Mobilizarea lui Putin în Războiul rus din Ucraina a stârnit tulburări în Rusia.

Peste 2.000 de persoane au fost arestate în întreaga Rusie la proteste împotriva mobilizării, potrivit OVD-Info, o organizaţie specializată în numărarea arestărilor.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație