„Mi-a lăsat un gust amar faptul că liderii opoziţiei, foşti miniştri, miniştri de Finanţe, după trei ani de criză, nu au înţeles nimic din greşelile pe care le-au făcut, iar prezentul este unul pe care nu-l înţeleg. Nu pot să-mi explic altfel cum pot veni foşti prim-miniştri şi miniştri de Finanţe să încerce să dea lecţii de eonomie, să prezinte scenarii de ieşire din criză când au fost groparii crizei economice din România şi când singurele soluţii pe care le au sunt cele populiste – să se mai dea„, a spus Boc.
El a opinat că este „tragic” să vezi politicieni care din aceste lecţii ale crizei nu au înşeles nimic altceva decât „să se mai dea”.
„Ar fi trist dacă nu ar fi tragic, ar fi supărător dacă nu ar fi revoltător, poate ar fi optimist dacă oamenii ar crede ce spun. Din nefericire, ei cred că soluţiile din România şi Europa sunt să se mai dea pomeni electorale fără acoperie în economie, să măreşti deficite. Acestea sunt soluţiile susţinute de USL şi de opoziţie„, a spus Boc.
El s-a referit în mod direct la Varujan Vosganian, despre care a spus că este „pianist”, dar a apreciat că liberalul nu poate ţine lecţii de mărire a deficitelor după ce a pus România „pe butuci” în 2008.
„Domnul Vosganian, domnul Tăriceanu, ştiţi care au fost cheltuielie în programul iniţial din 2008 cu privire la investiţii? 39 miliarde de de lei. Realizarea pe 2008, în execuţie – fost de 32 de miliarde de lei. În condiţiile unui maxim de creştere economică, aţi diminuat investiţiile şi vă miraţi că aţi făcut cinci kilometri de autostradă? Ştiţi care au fost în programul iniţial din 2008 cheltuielile cu personalul? Aţi început cu 28 de miliarde, s-a ajuns la sfârşitul lui 2008, în execuţie, la 45 miliarde de lei. O creştere de la 28 la 45. Cu o asemenea impertinenţă şi aroganţă nu puteţi veni în Parlament„, a spus Boc.
El i-a criticat pe foştii guvernanţi pentru că au lăsat un deficit structural în 2008 de minus 8,9, în condiţii de creştere economică.
„Asta e performanţa celor care azi vin şi dau lecţii despre cum gestionăm ţară în plină criză economică mondială. Cum a fost posibil ă aveţi indecenţa – să nu spun iresponsabiliattea totală – când creşterea economică era jos, aţi dublat cheltuielile cu salariile şi pensiile cu caracter permanent?„, a spus Boc.
Ulterior, senatorii şi deputaţii au luat o pauză de consultări la solicitarea viceliderului grupului deputaţilor PNL George Scutaru, acesta protestând pentru că preşedintele de şedinţă, deputatul Ioan Oltean, a refuzat să acorde un drept la replică senatorului PNL Varujan Vosganian în urma declaraţiilor lui Emil Boc.
„Este inadmisibil ca după ce, jumătate de oră, prim-ministrul vine şi îndrugă tot felul de prostii, încercând să ne facem să credem că lumea trăieşte mai bine când trăieşte din ce în ce mai greu, să nu daţi dreptul (la replică – n.r.) unui coleg senator”, a spus acesta.
El a solicitat o jumătate de oră pauză de consultări. După intervenţia lui Scutaru, Oltean cerut liderii de grup să îşi mobilizeze colegii pentru a se pregăti pentru dezbaterea pe articole a proiectului de buget pentru anul 2012.
În continuare, viceliderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Aurelia Vasile, a protestat, la rândul ei, pentru faptul că, după ce premierul „îndrugă verzi şi uscate”, preşedintele de şedinţă îi împiedică pe parlamentari să facă dezbateri. „Vă rog să acordaţi timpul pe care grupul PNL l-a solicitat”, a spus acesta.
În cele din urmă, Ioan Oltean a anunţat pauză de consultări pentru „calmarea spiritelor”.
După expirarea timpului anunţat, şedinţa a fost reluat, senatorului PNL Varujan Vosganian permiţându-i-se să ia cuvântul.