Potrivit unui comunicat al producătorilor români, Family Film, lungmetrajul „Condamnat la viaţă”, de Bogdan Dreyer, cu Harvey Keitel şi Gérard Depardieu în distribuţie, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 14 martie, scrie Mediafax.
Însă regizorul Bogdan Dreyer, susţinut de Gerard Depardieu, declară că producătorul român nu deţine drepturile de autor pentru scenariu şi nu a respectat acordul contractual semnat cu cineastul privind forma finală în care poate fi prezentată opera cinematografică.
În acest sens, Gerard Depardieu, care joacă rolul lui Ipu în acest film, a trimis o scrisoare deschisă.
„Nu accept compromisuri, nu-mi place să fiu dus de nas!”, începe documentul semnat de celebrul actor.
„Acum mai bine de un an, am acceptat să joc în filmul românesc «Condamnat la viaţă», în regia lui Bogdan Dreyer. Povestea scrisă de autorul Titus Popovici şi transpusă în scenariu de A. Salamanian şi Bogdan Dreyer m-a fascinat imediat, cât şi personajul principal Ipu, pe care m-am bucurat să-l interpretez. M-am simţit bine în România, este o ţară primitoare, am lucrat cu plăcere alături de actorii români, bine pregătiţi de altfel, şi mi-a plăcut foarte mult rezultatul montat şi editat de regizor. Ulterior, însă, am aflat că filmul a fost remontat şi reeditat de producători, la cerinţa unui distribuitor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original, cu unul happy-end stil Hollywood, cât şi scurtarea filmului, făcând din el un film de acţiune gen «pachet DVD» sau «pay TV», în ciuda faptului că povestea şi scenariul original au multă poezie, iar finalul este unul inevitabil, care pune în valoare tot mesajul filmului”, scrie actorul.
Acesta continuă subliniind faptul că el şi realizatorii filmului refuză să recunoască varianta lungmetrajului care va apărea în cinematografe la jumătatea lui martie: „Varianta de montaj cu finalul schimbat pe care producătorul vrea să o prezinte oficial, noi realizatorii filmului nu o recunoaştem şi o refuzăm categoric. Vorbesc şi în numele autorului filmului Bogdan Dreyer, cât şi al colegului meu american Harvey Keitel, care este şi el la fel de revoltat de această manipulare. Mai mult, aud că se zvoneşte prezenţa mea la premieră, ceea ce nu este adevărat. Voi veni cu drag la premiera filmului, dar la cea adevărată, la filmul pe care am acceptat să-l fac, nu la ediţia remontată ilegal. Pentru că, în plus, producătorul nu a cumpărat nici până astăzi scenariul, iar drepturile de autor sunt încă în proprietatea autorului Bogdan Dreyer şi a mea. Deci: Nu-mi dau acceptul ca filmul să fie prezentat în altă formă decât în cea originală!”.
„Urmăresc şi stimez cinematografia voastră şi să nu uităm că suntem şi rămânem europeni, avem cultura noastră, iar americanii pe a lor. Fiecare cu ce ştie să facă. Dacă doream să fac un film american, mă duceam direct în SUA, nu veneam în România. Sper, deci, în rezolvarea acestei probleme care ţine în loc un film valoros. Profit şi salut actorii români, alături de care am jucat, în frunte cu cel mai tânăr, Bogdan Iancu. Gerard Depardieu”, încheie actorul scrisoarea deschisă.
La rândul său, regizorul Bogdan Dreyer a spus că „producătorul filmului nu deţine drepturile de autor pentru scenariu şi nu respectă acordul contractual semnat cu regizorul vizavi de forma finală în care poate fi prezentată opera cinematografică. Aşadar, lansarea filmului într-o variantă remontată de producător şi cu un final schimbat nu este aprobată de autori. Ca urmare, domnul Gerard Depardieu se adresează publicului român cu o scrisoare deschisă, în care îşi exprimă părerea şi poziţia vizavi de acest fapt. Între timp, am făcut demersuri judiciare de blocare a lansării operei cinematografice (a filmului), demersuri în urma cărora urmărim ca linia artistică a filmului să respecte scenariul pentru care încă deţinem drepturile de autor”.
„Condamnat la viaţă/ A Farewell To Fools” este o adaptare după nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici, un film românesc care aduce laolaltă nume mari din cinematografia naţională şi internaţională, precum Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi Nicodim Ungureanu.
Potrivit producătorilor, regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian.
Filmul este produs de Giuliano Doman pentru Family Film.
La rândul său, Giuliano Doman a declarat, într-un document remis MEDIAFAX, că „montajul pe care producătorii au decis să-l prezinte publicului începând cu 15 martie este scenariul care întruneşte condiţiile contractuale între producători şi Dacin Sara, în calitate de reprezentant al urmaşilor lui Titus Popovici; totodata acesta este singurul scenariu pe baza căruia au fost obţinute finanţările de la CNC, Eurimages, Arte ZDF, Fondul de Film Flamand, Mollywood Film şi ceilalţi coproducători şi cofinanţatori”.
De asemenea, Doman subliniază că „toţi cei implicaţi în acest proiect grandios sunt contractaţi de producători pe modelul american. Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu si Nicodim Ungureanu sunt, prin urmare, sub incidenţa contractuală conform uzanţelor internaţionale. Regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian, conform drepturilor de autor cedate de către moştenitorii lui Titus Popovici”.
„Regretăm faptul că d-l Dreyer vorbeşte în numele prietenului său Gérard Depardieu despre aspecte care ţin, conform contractelor, exclusiv de relaţia regizor-producător”, mai scrie acesta.
„Condamnat la viaţă” va avea premiera oficială pe 14 martie la Grand Digiplex din Bucureşti. Pe 15 martie, filmul va intra în cinematografele din Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Craiova, Tîrgu Jiu, Călăraşi, Tîrgu Mureş, Vaslui, Arad, Baia Mare, Timişoara, Iaşi, Bacău, Piteşti, Brăila, Suceava, Piatra Neamţ, Rădăuţi.
Evenimentele din film au loc într-un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani. Nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că îi vor executa pe cei mai importanţi zece membri ai comunităţii dacă făptaşul nu se va preda. Ca să scape, aceştia din urmă încearcă să-l convingă pe Ipu, „nebunul satului” (Gérard Depardieu), să-şi asume el vina, în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense pentru familia lui.
Prieten cu Bogdan Dreyer de 20 de ani, actorul francez Gérard Depardieu a acceptat imediat colaborarea în rolul lui Ipu.
Dacă Bogdan Dreyer l-a convins pe Gérard Depardieu, celălalt actor celebru, Harvey Keitel, a fost propus de producătorul Giuliano Doman (Family Film). Scenariul poarta semnătura lui Anuşavan Salamanian (colaboratorul lui Sergiu Nicolaescu la prima adaptare după „Moartea lui Ipu” – „Şi atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, din 1971).
Filmările au avut loc la Sighişoara şi satul Saschiz din Mureş, dar şi în Bucureşti şi Mogoşoaia.