Un milion şi jumătate de doze de vaccin antigripal au fost cumpărate de statul român pentru imunizarea persoanelor vulnerabile din România. Un milion de doze au fost deja distribuite DSP-urilor, iar alte 500.000 de doze de vaccin antigripal vor fi livrate către DSP-uri în cursul acestei săptămâni, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.
„Au început să primească şi medicii de familie în cabinet dozele comandate. (…) Este primul an, cel puţin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ţinut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la adresabilitate scăzută, interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni”, a spus ministrul Sănătăţii.
pe lângă cele 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, ar putea fi achiziţionate şi altele dacă va fi cerere.
„Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziţia. (…) Categorii eligibile – pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre sunt beneficiarii vaccinării. Anul trecut, până la sfârşitul campaniei, dintre cele 2,5 milioane de doze au fost folosite 1,5 milioane. Aceasta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022 – 2023. Ea este flexibilă şi poate fi suplimentată”, a arătat ministrul Sănătăţii.
Citeşte şi: Val de pneumonii neobişnuite la copii. Secţia boli respiratorii de la Spitalul Gomoiu este plină
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat că se aşteaptă la un „sezon greu” de gripă, virusul urmând a circula mai repede şi afectând mult copiii. Ea a spus că este primul an în care se primeşte vaccinul antigripal la timp.
„Ne aşteptăm la un sezon greu de gripă. Urmărind datele raportate cu privire la cazurile de gripă din emisfera sudică, pe perioada lor de iarnă se poate spune că sunt multe cazuri mai ales la copii care au fost mai grave decât de obicei, mai numeroase şi care au apărut mult mai repede decât se aşteptau. Aşa încât ne aşteptăm şi noi ca virusul gripal să circule mai repede şi să afecteze mult copiii. De asta este bine să fim pregătiţi.
Citeşte şi: Val de pneumonii neobişnuite la copii. Dr. Beatrice Mahler: ”Sunt forme atipice”
Am primit în cursul zilei de astăzi 200 de doze de vaccin gripal de la Direcţia sanitară, concordant cu numărul de doze pe care le-am solicitat. Sigur că nu sunt toate, dar înţeleg că vom mai avea încă cel puţin o tranşă pe măsură ce vaccinul va intra în ţară. (…) Din fericire, în acest an am fost favorizaţi în sfârşit după mai bine de zece ani de când solicităm să ni se dea vaccinul cu prioritate, pentru că pacienţii solicită încă din septembrie.
Este primul an în care primim acest vaccin la timp, ba chiar înainte de raportarea primelor cazuri de gripă sau de circulaţie a virusului gripal, aşa încât suntem pregătiţi să facem vaccinarea la timp şi să prevenim gripa. (…) Faptul că am primit la timp este un mare plus pentru noi„, a declarat medicul, pentru Agerpres.ro.
Sandra Alexiu a afirmat că pacienţii au început să fie deja programaţi, având în vedere că vaccinul a ajuns mai repede la medicii de familie.
„Am început să programăm pacienţii, ştiind că vaccinul gripal a venit mai devreme. Practic, de luni personal voi începe vaccinarea pacienţilor aflaţi la risc. Vaccinul gripal se recomandă la mai multe grupe de risc pentru care statul asigură aceste doze gratuite.
Pacienţii care nu sunt în grupa de risc vor procura aceste vaccin din farmacii, cumpărând fie vaccinul care se administrează intramuscular pentru copii începând cu vârsta de şase luni şi până la bătrâneţe, fie vaccinul care se administrează intranazal care este disponibil doar pentru copii – până la 18 ani. (…) Pentru persoanele aflate în grupa de risc sunt asigurate dozele de la Ministerul Sănătăţii primite prin DSP„, a mai arătat medicul.