Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, participă în perioada 26-27 septembrie la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care are loc la Bruxelles. În cadrul ședințelor de lucru de astăzi, mininistrul agriculturii românești a luat poziție cu privire la introducerea unui prag de 150 UVM pentru fermele de animale, în vederea reducerii emisiilor de metan și amoniac.
”România are mari rezerve privind introducerea bovinelor și reducerea drastică a unui prag atât de scăzut la 150 UVM-uri pentru fermele de animale, în vederea reducerii emisiilor de metan și amoniac”, a declarat Petre Daea când a luat cuvântul pe acest subiect.
În numele României, Daea a apreciat că ”nu s-a ținut seama de specificitatea fermelor ecologice tradiționale de tip extensiv, precum și de tipul de agricultură specific. În România, încărcătura de animale pe unitatea de suprafață este sub media europeană, prin urmare emisiile sunt scăzute. Propunerea de reducere a emisiilor industriale va impune poveri financiare și administrative, determinând scăderea numărului de animale din țările membre, implicit scăderea ofertei pe piață, care va fi compensată de țările terțe care nu au aceste standarde de mediu. Revizuirea directivei va efectua va afecta profund toate fermele și mod deosebit fermele mici și mijlocii”, a declarat ministrul Petre Daea.
Reprezentantul român a încheiat într-o notă fermă, exprimând opoziția României cu privire la reducerea propusă pentru sectorul zootehnic. ”Costurile impuse determinate de revizuire a directivei sunt mult mai ridicate și mai complexe decât cele prezentate, ceea ce ar însemna surse suplimentare de finanțare pentru a susține fermierii în vederea realizării acestui obiectiv. Deci, România nu este de acord cu o reducere atât de drastică și consideră că este necesară reanalizarea a pragului”, a încheiat Petre Daea.
Conform unei comunicări oficiale, în marja Consiliului, ministrul Petre Daea va avea o întâlnire bilaterală cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură, în cadrul căreia vor fi discutate teme de interes major pentru fermieri.
Ministrul Daea, anunț pentru crescătorii de vaci: ANT – 105 euro/bovină, SCZ – 300 euro/cap de vacă!
Subvenții consistente pentru crescătorii de bovine, anunțate de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Aflat la Bruxelles, acesta a transmis un mesaj de încurajare pentru crescătorii de animale să continue această îndeletnicire care face parte din tradiția poporului român.
”Pentru menținerea unui șeptel de animale care să valorifice resursele naturale de care dispunem, Guvernul a venit în sprijinul crescătorilor de animale cu subvenții consistente, acordate la timp. Iar acum, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor din sectorul zootehnic, la solicitarea MADR, Comisia Europeană a aprobat, în premieră, avansul în procent de 70%, începând cu data de 16 octombrie, astfel încât crescătorii de animale să facă față condițiilor vitrege, ca urmare a secetei, dar nu numai. Astfel, Guvernul a alocat suma de 185.483.810 euro, în ședința de săptămâna trecută, pentru crescătorii de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic. Din plafonul total pentru specia bovine (bivolițe de lapte, taurine de carne și vaci de lapte) vor fi alocați 114.129.810 euro”, potrivit unui comunicat de presă al MADR.
Luni, la Bruxelles, în Consiliul de miniștri, România, prin vocea ministrului agriculturii, a susținut și va susține interesele fermierilor români, a crescătorilor de animale, de taurine și de vaci de lapte, care trebuie sa fie în centrul politicilor agricole din țara noastră sprijinite din fonduri europene, dar și din bugetul național.
Ministrul Daea la Bruxelles: Este nevoie de noi măsuri pentru a proteja fermele și oamenii de atacurile urșilor
Ministrul Petre Daea a cerut noi măsuri care să asigure controlul populațiilor de urși. ”După cum se știe, România mai adus în atenția Consiliului și Comisiei problema prejudiciului provocat de carnivorele de mari, în mod deosebit de urșii, unde exemplarele existente pe teritoriul României reprezintă aproximativ 50% din populația europeană de urși. Această realitate impune schimbări esențiale privind Directiva Habitat, care trebuie să aibă în vedere starea de fapt, pentru a se interveni cu modificări esențiale în vederea protejării crescătorilor de animale din țările noastre”, a spus Petre Daea.
Ministrul Agriculturii din România a arătat că ”nu putem sta pasivi, nu putem sta legați de unele prevederi ale directivei, în condițiile în care înregistrăm multe pagube materiale și chiar de vieți omenești”.
”Trebuie să punem în aplicare măsurile cele mai adecvate în fiecare context regional, care să asigure controlul numărului carnivorelor mari, astfel încât să se păstreze un echilibru rațional între populația de carnivore mari, efectivele de animale, activitățile economice din zone rurale, a întregului sistem”, a subliniat Daea.
El a atras atenția că legislația europeană suferă frecvent modificări, acum fiind necesară o nouă schimbare în cadrul directiveri Habitat. ”În cei 30 de ani de existență a directivei s-au înregistrat numeroase schimbări, efectivele de carnivore mare au crescut enorm și este nevoie de a regândi prevederile europene în materie. În această logică se înscrie și demersul nostru comun”, a încheiat Daea.
Ministrul Agriculturii a avut și o intervenție despre propunere de reducere a efectivelor de animale din ferme ca măsură de combatere a emisiilor de metan și amoniac. Daea a arătat că România, care are o încărcătură sub media europeană, se opune unei astfel de reglementări care ar impacta zootehnia din țara noastră.
Conform unei comunicări oficiale, în marja Consiliului, ministrul Petre Daea va avea o întâlnire bilaterală cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură, în cadrul căreia vor fi discutate teme de interes major pentru fermieri.