Parlamentarii au aprobat salarii uriaşe pentru aleşii locali. Majorarea pensiilor şi a salariului minim mai aşteaptă

Camera Deputaților a aprobat creșterea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene.
Filip Stan
27 sept. 2022, 15:40
Parlamentarii au aprobat salarii uriaşe pentru aleşii locali. Majorarea pensiilor şi a salariului minim mai aşteaptă

Salarii majorate pentru aleşii locali! Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care modifică OUG privind creșterea salariilor bugetarilor astfel încât să se majoreze și indemnizațiile pe care le primesc aleșii locali. S-au înregistrat 168 de voturi ‘pentru’, 79 de voturi ‘contra’, 4 abțineri și un deputat a fost prezent dar nu a votat. Legea votată prevede creşterea salariilor pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

VIDEO Circ în Parlament, George Simion şi deputaţii AUR, la un pas de bătaie din cauza majorării salariilor demnitarilor. Simion a stins lumina în parlament!

Salariile aleșilor locali erau înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Acum ei vor primi indemnizații la nivelul salarial din 2021. USR a anunțat că va ataca actul normativ la Curtea  Constituțională. Proiectul merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Majorarea salariilor întră la vot la Camera Deputaţilor. Marius Budăi: „Să punem adevărul acolo unde este”

În cadrul dezbaterilor din plen, liderul AUR George Simion a cerut eliminarea majorărilor salariale pentru primari.

”Nu e un moment potrivit, veţi crea falii. Ştiu că aveţi obligaţii faţă de colegii de partid, ne-am abţinut foarte mult şi nu am dat curs provocărilor din comisia de muncă dar respingeţi amendamentul. (..) Vă daţi privilegii vouă, camarilei de partid, votaţi împotriva acestui proiect de lege”, a spus Simion.

Deputatul PNL Florin Roman a arătat în plen că cei care au fost în administraţia publică locale ştiu că până în 2014 salariul unui primar era de 1.500 de lei.

”Le plângea cineva de milă, spunea cineva că li se face o nedreptate? Facem ceea ce trebuie, reparăm o discriminare, care spune că toţi bugetarii din 2018 până în 2022 trebuie să ajungă la un nivel egal, astăzi venim şi îi atacăm pe aleşii locali. Nu trebuie discrminaţi aleşii locali doar pentru că e o vorbă, vulpea care nu ajunge la struguri spune că sunt acri Toţi cei care nu aveţi primari spuneţi astăzi că primarii nu sunt buni. Ba sunt buni, că de asta au fost aleşi”, a spus Roman. Csoma Botond (UDMR) a afimat, la rândul lui, că ”prin acest proiect de lege Parlamentul repară o inechitate care există de ceva vreme în această ţară”.

”Nu poate să existe o diferenţă în serviciul public, în administraţie şi nu poate fi o diferenţă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală şi nu trebuie să vorbim şi să îi anatemizăm şi să îi împroşcăm cu invective pe primari, pe viceprimari, pe preşedinţii de CJ şi pe vicepreşedinţii de CJ. Trebuie să îi avem în vedere pe cei din serviciul public care nu sunt persoane alese şi cărora nu am putut să le mărim salairile pentru că, potrivit legii, salariul acelui angajat nu poate depăşi salariul viceprimarului. Cred că această problemă este rezolvată. Nu cred că trebuie să avem o abordare de luptă de clasă şi să îi azmuţim pe oameni împotriva administraţiei locale. UDMR va vota acest proiect de lege”, a spus Botond.

Deputatul Oana Ţoiu (USR) a acuzat coaliţia de guvernare ”a nedreptăţii” că ”renunţă şi astăzi la votul românilor”.

”Nu poate trece nevăzut ce faceţi astăzi. Puneţi din nou politicienii pe primul loc. (.) Astăzi, ce aţi votat în comisia de muncă şi ce veţi vota în plen, sunt măriri de 1.600 de lei, 1.900 de lei doar pentru cei care sunt în frunte la salarizare”, a spus ea.

Şi deputatul Cristian Seidler, de la USR, a intervenit, arătând că ”îmbuibare este cuvântul de ordine al acestei dezbateri”.

Raluca Turcan de la PNL a declarat că, în opinia sa, ”orice om cinstit din această ară, atunci când se confruntă cu inflaţie, cu creşteri de preţuri la facturi, îşi doreşte o majorare salarială”.

”Întrebarea este care este prioritatea unui stat responsabil în sprijinirea celor care se confruntă cu dificultăţi. Un stat are datoria să îi sprijine pe cei vulnerabili şi de asemenea pe cei care sunt mai aproape de decizia politică şi anume autorităţile locale. Cred că la Senat s-a greşit, şi din nefericire pentru că s-a greşit pentru că s-au majorat salariiile parlamentarilor şi miniştrilor, în spaţiul pubic s-a creat percepţia că Parlamentul e preocupat doar de propriul buzunar. În Camera Deputaţilor am corectat această greşeală a Senatului”, a spus ea.

Turcan a precizat că ”niciodată, mai ales într-o situaţie dificilă economic, nu trebuie puşi cap în cap, anatemizaţi între ei angajaţii din sectorul public şi cei din privat, pentru că şi unii şi alţii suint oameni şi merită să fie plătiţi mai bine”.

Alfred Simonis (PSD) a acuzat Opoziţia USR şi AUR pe proiectul de lege:

”Am senzaţia că Opoziţia încearcă să facă un mare scandal astfel încât oamenii să nu înţeleagă nimic, amestecându-le pe toate şi ţipând. Ce s-a întâmplat la Senat a fost e eroare, am eliminat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor. Erori s-au mai făcut în Cameră sau în Senat, de exemplu când USR a votat pentru pensii speciale la Consiliul Concurenţei şi au spus că a fost o eroare, AUR a votat la Senat această lege cu majorarea salariilor demnitarilor şi apoi au spus că a fost e eroare”, a spus el.

Simonis a arătat: ”Cea mai mare creştere o va avea primarul dumneavoastră, Nicuşor Dan, dar şi acea mărire va fi de 1.000 de lei, net, la salariul domniei sale. Avantajul pentru toţi ceilalţi angajaţi ai primăriei Capitalei şi ai celorlalte primării este că le creşte şi lor salariile, sunt legaţi de salariul viceprimarului, cresc salariile şi în administraţiile publice locale”.

Gabriel Zetea (PSD) a completat: ”Nu creşte azi indemnizaţia preşedintelui, a premieruluii, a parlamentarilor sau a preşedinţilor Camerelor, dar creşte salariul bugetarilor, al celor din administraţiile locale, pentru că merită, oameni care să lucreze pentru şcoli, pentru drumuri, pentru fonduri europene. Pentru asta trebuie să avem oameni pregătiţi. Încercaţi să fiţi şi de partea românilor şi să înţelegeţi că o bună guvernare înseamnă şi creşterea veniturilor românilor”.

Claudiu Năsui (USR) a afirmat că ”dezbaterea nu este dacă să creştem sau nu salariile ci dacă să o facem pentru toţi românii sau să o facem doar pentru unii, apropiaţi de dumneaovastră”.

”Dacă voiaţi să ajutăm pe toată lumea (..) atunci putem să facem asta printr-o reducere a taxării muncii, care este foarte mare mai ales pe salariile mici. Votaţi acest amendament pentru a nu face această mojicie şi să majorăm doar pentru demnitari şi politicieni salariile, într-o perioadă de criză”, a spus Năsui.

După vot, deputatul USR Alin Gabriel Apostol, a anunţat că partidul său va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.

”Angajaţii din România câştigă sub 4.500 de lei, brut. Un salariat din administraţia publică locală are o medie salarială de 6.338 de lei. Aţi votat pentru voi şi ai voştri. Eu v-am înţeles de ce aţi votat, pentru că o parte însemnată ditnre ei vă aduc voturile la fircare alegere alectorală. USR va ataca la CCR această propunere legislativă”, a spus Apostol.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!