Într-un comunicat transmis, joi dimineaţa, în legătură cu informaţiile privind „un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie”, Guvernul a transmis că documentul nu a fost discutat şi nici aprobat de Executiv.
„Guvernul României nu a discutat şi nu a aprobat un astfel de proiect. Aşa cum a declarat Primul-ministru Victor Ponta ieri, singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116/21.12.2006. Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului României şi nu este susţinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut Ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul Ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului”, se arată în comunciatul Guvernului.
La scurt timp de la somaţia lui Ponta, Ministerul Economiei a retras de pe site proiectul ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială a persoanelor care urmau să fie disponibilizate din companiile energetice.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, la Guvern, că este autorizat să declare doar că Executivul prelungeşte o serie de termene şi nu va efectua „disponibilizări ample” de personal în companii de stat, dar a precizat că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri şi nu vrea să se creadă că anul 2013 „va fi diferit”.
El a arătat că proiectul pregătit prelungeşte o serie de termene aprobate în 2006 şi extinse ulterior, în 2009, pentru protecţia socială a angajaţilor disponibilizaţi. Ministrul a amintit în acelaşi timp că fiecare caz de restructurare va presupune o hotărâre de guvern.
Întrebat de jurnalişti de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanţă de urgenţă dacă Guvernul nu are de gând să concedieze angajaţi din companiile de stat, ministrul a afirmat: „Dacă eu vin în faţa dumneavoastră, având un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, să vă spun că nu dorim să concediem pe nimeni până în 2018, m-aţi crede ? Dacă eu am să vă răspund că nu am de gând, din punct de vedere logic m-aţi crede ? Eu spun că viaţa economică este într-o continuă evoluţie şi că avem câteva exemple concrete, care ţin de restructurarea domeniului minier, unde există câteva mine care urmează să disponibilizeze„.
Întrebat de ce expresia din textul ordonanţei este, la modul categoric, „angajaţii ce urmează să fie disponibilizaţi” şi nu „care pot fi disponibilizaţi”, Vosganian a spus că el crede că într-un text de lege care se respectă „indicativul prezent” este formula cea mai lămuritoare în a preciza limitele unui act normativ.
„Nu aş vrea să se creadă din faptul că acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» că toate persoanele care lucrează în acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizării”, a adăugat Vosganian.
El a precizat că tot ce poate spune acum, fiind autorizat în acest sens, este să declare că Guvernul nu are în vedere în acest moment disponibilizările ample de personal „sugerate de presă”.
Ministrul a adăugat însă că cele 15 companii din anexa ordonanţei sunt implicate într-un proces de restructurare care, în unele cazuri, va conduce la disponibilizări.
Întrebat de jurnalişti care este urgenţa pentru care Guvernul aprobă sistemul de protecţie socială prin ordonanţă de urgenţă, ministrul a răspuns doar că termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.
„Eu nu am spus că nu concediem pe nimeni, tot aşa cum nu am spus că facem concedieri masive. În orice domeniu de activitate există intrări şi ieşiri. Câtă vreme în acest moment nu există iniţiată nicio hotărâre de guvern pentru disponibilizări, eu nu sunt autorizat să spun că vor fi disponibilizări”, a spus Vosganian.
Întrebat de asemenea de ce premierul Victor Ponta a declarat că nu are cunoştinţă de un astfel de proiect de ordonanţă, care ulterior a fost postat chiar pe site-ul ministerului de resort, Vosganian a spus că textul era unul de dezbatere, nu a „ieşit” din Ministerul Economiei şi nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel că urma să fie depus pe masa premierului după ce şi ceilalţi iniţiatori îşi exprimau acceptul. El a arătat totodată că a fost contactat de Ponta după ce informaţia a fost publicată.
Sistemul de protecţie socială a angajaţilor din companii de stat incluse într-un proces de restructurare a fost reglementat în 2006 şi extins ulterior, în 2009, dar nu fără motiv, ci deoarece Guvernul a pregătit atunci o nouă listă de concedieri, iar pentru acordarea plăţilor compensatorii era nevoie de un cadrul legal.
În proiectul de ordonanţă de urgenţă al Cabinetului actual este prevăzut în mod clar că prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite societăţile care pot efectua concedieri colective şi numărul de salariaţi „ce urmează să fie disponibilizaţi”.
Ministerul Economiei a prezentat public proiectul de ordonanţă care prevede începerea unui program de concediere în companii de stat din sectorul energetic, program care va fi aplicat din acest an şi până în 2018,eliminând SN Cărbunelui Ploieşti de pe lista unităţilor care vor efectua disponiblizări.
Lista prezentată miercuri după-amiaza de minister conţine 15 companii care au/vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2018, fără ca Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti să mai figureze pe listă.
Miercuri dimineaţa, agenţia MEDIAFAX a anunţat că Guvernul va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare. Pe listă apărea şi SN Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale.
Pe aceeaşi listă apar în continuare Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Natională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băiţa Ştei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale, şi Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.
În document este introdusă şi o listă a companiilor care pot angaja salariaţi concediaţi colectiv, dar numai la activităţi de conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare postînchidere a minelor. Pe această listă figurează Minvest Deva, Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Naţională a Uraniului Bucureşti, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării Bucureşti, Cuprun Min Abrud, Băiţa Ştei.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri dimineaţa, că restructurarea companiilor de stat, ca şi a celor private, este întotodeauna necesară pentru a se adapta pieţei şi situaţiei financiare, dar procedurile, existente în toată Europa, nu încep de mâîne-poimâine şi a precizat că vor rămâne şi societăţi subvenţionate.