UPDATE. ora 14.00 Pichetul organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) la sediul Companiei Naţionale Poşta Română s-a încheiat fără incidente, comitetul executiv al organizaţiei sindicale urmând să decidă dacă acţiunile de protest vor continua.
Reprezentantul sindicaliştilor, Cristi Iancu, a declarat, la finalul pichetului din Capitală, că o decizie privind noi proteste urmează să fie luată de comitetul executiv, însă până atunci, în plan local, liderii sindicali vor transmite revendicările prefecţilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi parlamentarilor.
Peste o sută de angajaţi ai Poştei Cluj au pichetat, joi, Prefectura Cluj, cu cagule şi măşti pe feţe, în semn de protest faţă de măsurile conducerii Companiei Naţionale Poşta Română de desfiinţare a unor subunităţi poştale din mediul rural şi de disponibilizare de personal.
Protestatarii s-au adunat, joi, în faţa Prefecturii Cluj, purtând cagule şi măşti pe feţe, şi având asupra lor pancarte pe care scrie „Locuri de muncă sigure”, „Condiţii de muncă decente”, „Nu proiectului de restructurare al CNPR făcut în staţia de metrou”, „Goarna e un brand de ţară, nu lăsaţi Poşta să piară”.
Participanţii la protest au scandat lozinci de genul: „Hoţii” şi „Mincinoşii”.
Liderul sindicatului Poşta Cluj, Carol Şinka, a declarat că angajaţii sunt nemulţumiţi de managementul conducerii CNPR. „De ce purtăm cagule? Nu de frică, ci de revoltă şi scârbă faţă de bolşevismul conducerii CNPR care încearcă să îngrădească dreptul la proteste al angajaţilor. Suntem nemulţumiţi de managementul conducerii companiei care vrea să desfiinţeze subunităţi poştale din mediul rural şi să disponibilizeze personal. Aceasta în condiţiile în care directorul CNPR, Ion Smeianu, şi-a bugetat un salariu lunar de 7.500 de euro”, a spus Şinka.
O delegaţie a protestatarilor a înmânat un memoriu prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan.
Protestul de la Cluj a fost autorizat s-a desfăşurat între orele 9.00 şi 10.00.
Aproximativ 20 de poştaşi au pichetat, joi, sediul Prefecturii Sibiu, fără a purta cagule pe faţă, aşa cum anunţaseră liderii naţionali ai sindicatului din domeniu. Oamenii au anunţat că protestează faţă de reducerile de personal, salariile „mizere”, condiţiile grele de lucru, lipsa dotărilor şi tehnica învechită din oficiile poştale. Ei s-au strâns, joi dimineaţă, la ora 07.30, în faţa Prefecturii Sibiu şi au pichetat instituţia.
„Se tot fac reduceri de personal. Noi avem o anumită vârstă. Cine ne mai angajează pe noi la vârsta asta?!”, a declarat presei una dintre protestatare.
Un bărbat a precizat că a ieşit în stradă pentru a protesta faţă de condiţiile grele de lucru.
„Ne ducem la serviciu cu bicicletele proprii. Nu există niciun fel de dotare. Tehnica pe care se lucrează este veche, iar în oficii se cumpără hârtie de imprimantă din banii oficiantelor”, a declarat acesta.
Liderul local al Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Remus Helju, a declarat presei că şi atitudinea conducerii Poştei Române a amplificat nemulţumirea oamenilor din sistem. Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu numărul angajaţilor Poştei Române s-a redus, în ultimii ani, de la 800 la aproximativ 430. Protestul de la Sibiu s-a încheiat după aproximativ o oră, fără a se înregistra incidente.
Şi la Bistriţa-Năsăud peste 50 de angajaţi ai Poştei Române au pichetat, joi, timp de o oră, sediul Prefecturii, nemulţumiţi de restructurarea Companiei Naţionale Poşta Română, dar şi de încălcarea Contractului colectiv de muncă.
Poştaşii s-au adunat la ora 8.00 în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa şi au protestat timp de o oră, ei purtând pancarte pe care au scris: „Salarii decente, neamputate de interse politice”, „Nu îngropaţi 150 de ani de activitate a Poştei Române”, „Goarna e un brand de ţară, nu lăsăm ca el să moară”, „Locuri de muncă sigure”, „Dacă nu ne sprijiniţi, scrisori nu o să mai primiţi, iar peste puţină vreme, va veni un smeu cu ele”.
Liderul sindical al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România filiala Bistriţa-Năsăud, Horea Moruţan, a declarat că angajaţii din Poştă se tem să nu îşi piardă locurile de muncă. El a spus că în Bistriţa-Năsăud sunt 17 oficii poştale, din care şase urbane şi restul rurale, în total, Poşta Română având în judeţ peste 400 de angajaţi.
Câţiva reprezentanţi ai manifestanţilor au predat apoi o listă de revendicări prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean. Protestul s-a încheiat fără incidente, la ora 9.00.
Aproximativ 50 de poştaşi din Sfântu Gheorghe au protestat, joi dimineaţă, între orele 8.00 şi 9.00, în faţa Prefecturii Covasna.
Liderii de sindicat au citit revendicările pe care le au poştaşii, similare cu colegii lor din ţară, iar oamenii au scandat „Hoţii, hoţii!”. Protestul s-a desfăşurat fără incidente, poştaşii plecând din faţa Prefecturii la ora stabilită.
Aproximativ 70 de poştaşi cu cagule pe faţă au protestat, joi dimineaţă, în apropierea Prefecturii Buzău, protestul fiind unul mut, doar cu afişarea unor pancarte prin care oamenii îşi exprimau nemulţumirea faţă de politica dusă de conducerea Companiei Poşta Română.
Potrivit liderului de sindicat al poştaşilor din Buzău, Bogdan Ion, la protestul de joi dimineaţă au participat circa 70 de angajaţi, acţiunea desfăşurându-se în afara orelor de program, între 7.45-8.45, de teamă să nu-şi atragă sancţiuni la locul de muncă.
Potrivit reprezentanţilor Poştei Buzău, vizate de desfiinţare anul acesta sunt oficiile poştale din cartiere mari ale municipiului, dar şi 33 de ghişee din mediul rural.