Nave ruseşti patrulează în jurul conductei Nord Stream. A apărut o nouă scurgere de gaze

O a patra scurgere de gaze naturale din Nord Stream a fost identificată în Marea Baltică, anunţă Paza de Coastă suedeză.
Filip Stan
29 sept. 2022, 11:35
Nave ruseşti patrulează în jurul conductei Nord Stream. A apărut o nouă scurgere de gaze

O a patra scurgere de gaze a fost identificată în Marea Baltică din gazoductele Nord Stream, vizate de un presupus sabotaj, anunţă joi Paza de Coastă suedeză, relatează AFP.

”Sunt două scurgeri de partea suedeză şi două de partea daneză”, a declarat AFP un reprezentant al autorităţii suedeze. Cele două scurgeri de gaze naturale din Nord Stream de partea suedeză se află ”în apropiere una de alta”, a precizat aceasta.

Autorităţile din Suedia şi Danemarca vorbeau, până acum, despre o scurgere de partea suedeză şi două de partea daneză. Aceste scurgeri – care au fost descoperite în urma a două explozii, care au avut loc luni dimineaţa şi seara – se află în apele internaţionale, în largul Insulei daneze Bornholm şi în zonele economice exclusive ale celor două ţări scandinave.

Paza de Coastă suedeză nu a putut să precizeze imediat de ce semnalarea acestei a patra scurgeri are loc atât de târziu. Însă cele două scurgeri de partea suedeză se află în acelaţi sector, precizează ea. ”Distanţa este ceva subiectiv, dar sunt în apropiere una de cealaltă”, declară un repreentant al Pazei de Coastă.

Volodimir Zelenski: „Dacă vrei să trăieşti, fugi! Ucraina nu poate şi nu va suporta încercările Rusiei de a pune mâna pe orice parte a pământului nostru”
Autoritatea nu era în măsură să confirme informaţii din presa suedeză potrivit cărora această nouă scurgere de gaze naturale are loc din gazoductul Nord Stream 2.

Suedia a raportat până acum o scurgere de gaze naturale din Nord Stream 1, la nord-est de Insula Bornholm. Danemarca a confirmat o scurgere de gaze naturale din Nord Stream 2 la sud-est de insulă, şi una la nord-est, din Nord Stream 1.

Scurgeri vaste provoacă barbotări marine cu un diametru de câteva sute de metri la suprafaţă, care fac imposibilă, în prezent, vreo inspecţie, potrivit autorităţilor.

Rusia, suspectată de presupus sabotaj al gazoductelor Nord Stream la Marea Baltică, a contra-atacat miercuri şi a arătat cu degetul Statele Unite şi a obşinut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, iar Washingtonul denunţă o nouă operaţiune de ”dezinformare”.

CNN: Nave rusești au fost văzute în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream

Oficiali europeni din domeniul securității au văzut luni și marți nave de suport ale Marinei ruse în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream, potrivit unor surse europene care cunosc situația, relatează CNN.
Nu se știe dacă există vreo legătură între aceste nave și exploziile care au provocat scurgerile de gaze, dar este unul din factorii luați în considerare în cadrul investigațiilor, au precizat sursele.

Submarine rusești au fost de asemenea observate în apropiere săptămâna trecută, a spus una dintre surse. 3 oficiali americani spun că nu au o explicație clară pentru acest incident, la câteva zile după ce presupusele explozii au provocat 3 spărturi diferite în conductele Nord Stream. O a patra scurgere de gaze a fost observată ieri, potrivit Pazei de Coastă suedeze.

Nave rusești se află adesea în zonă, a spus un oficial militar danez, care a subliniat că prezența navelor nu înseamnă neapărat că Rusia a provocat exploziile.

Dar observarea acestor nave aruncă noi suspiciuni asupra Rusiei, în condițiile în care mai mulți oficiali europeni și americani cred că Moscova este singurul actor din regiune care are atât capacitatea, cât și motive pentru a deteriora gazoductele.

Oficialii americani au refuzat să comenteze pe tema navelor rusești observate în zonă. Ipoteza unui „sabotaj” este cel mai intens vehiculată pentru a explica scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, însă nu se știe exact cum s-a întâmplat totul.

Sunt luate în calcul mai multe ipoteze, inclusiv a unor submarine-spion sau a unor drone mină. Cancelariile occidentale arată cu degetul spre Moscova, care neagă orice implicare, dar evocă la rândul ei un sabotaj.

Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk revendică victoria în referendumurile privind anexarea la Federaţia Rusă. UE le denunţă
„Marea Baltică este una închisă şi cu adâncimi mici, unde aproape fiecare mişcare este observată şi monitorizată de statele riverane şi de navele lor”, subliniază Julian Pawlak, de la Universitatea Helmut Schmidt din Hamburg.

Cu toate acestea, unele nave şi submarine „pot desfăşura pe ascuns scafandri de luptă” şi vehicule submarine ghidate de la distanţă.

„Aceasta se numeşte o operaţiune navală specială. Nu este ceva simplu, dar există. Este ceva bine coordonat şi bine pregătit”, spune o sursă militară franceză.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație