Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a dat asigurări că românii vor avea bani în plus la pensii, dar a precizat că procentul cu care acestea vor creşte va fi stabilit după ce, în două sau trei săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice va prezenta proiecţia bugetară.
Întrebat luni seară, la Realitatea Plus, dacă sunt doar promisiuni de dragul statisticilor electorale declaraţiile membrilor coaliţiei privind creşterea pensiilor, Rareş Bogdan a explicat că aceste declaraţii sunt făcute în baza situaţiei bugetare.
„Toate sunt bazate pe realitatea încasărilor şi pe situaţia bugetară. În momentul în care vedem proiecţia bugetară cu care trebuie să vină în 2-3 săptămâni Ministerul Finanţelor vom vedea exact procentul pe care ni-l permite… 14 % ar fi un procent din punctul meu de vedere care ar acoperi rata inflaţiei şi ar acoperi acea lege cu 40 % . Noi am dat şi 30 % şi 40%, dar trebuie să fie bani. Până acum ştim un lucru, că avem absorbţie de fonduri europene, că avem cel mai mare procent pe investiţii şi că avem din PNRR primiţi deja 900 de milioane. Cert este că românii vor primi bani în plus la pensii”, a declarat Rareş Bogdan.
Europarlamentarul a subliniat că este important capitalul românesc. ”Numai că în afară de bani în plus la pensii, că sunt 10 că sunt 11 că sunt 13 că sunt 16 la sută, vom vedea în funcţie de proiecţia bugetară, ce este foarte important este cum reuşim să venim cu plus valoare pentru capitalul românesc”, a precizat Rareş Bogdan.
Cristian Păun: Există şanse mari ca, pe final de an, inflaţia per total în anul 2022 să fie undeva la 20% / La final de an, vom avea pensiile tăiate cu 20%, faptul că Guvernul vine şi le majorează cu 11%, face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin
Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV că există şanse mari ca, pe final de an, inflaţia per total în anul 2022 să fie undeva la 20% , astfel că, la final de an, vom avea pensiile tăiate cu 20%, iar faptul că Guvernul vine şi le majorează cu 11%, face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin.
”Să o spunem direct şi cu matematică de clasa a 4, cu algebră, nu cu enomie. În momentul în care tu ai inflaţie, înseamnă că puterea de cumpărare a monedei tale scade. Adică, tot ceea ce este exprimat în leu cumpărăm mai puţin datorită inflaţiei. Anul acesta, avem o inflaţie undeva la 15 sau 16% acum, dar cele mai mari creşteri de preţuri România le înregistrează în ultima parte a anului, când începe să dispară efectul producţiei de vară”, a spus profesorul universitar.
Cristian Păun a continuat: ”O să vedem foarte lejer, din punctul meu de vedere, inflaţie în jur de 20%, pentru că nu am ajuns încă în faza de platou, de temperare a preţurilor, mai ales că vin din spate preţuri de producţie, am văzut şi creşteri de 70 sau 80%. Ceea ce înseamnă că există şanse mari ca, pe final de an, inflaţia per total în anul 2022 să fie undeva la 20%, pe un coş de consum care include foarte multe bunuri şi care pentru pensionari este irelevant”.
Profesorul a explicat că ”pensionarul nu face altceva cu banii decât îşi plăteşte întreţinerea, curentul, medicamentele şi mâncarea”. ”Pentru ei, inflaţia este deja mult peste ce anunţă INS-ul, dar noi nu avem nişte calcule, aceasta este o altă tară a instituţiilor publice. Noi ar trebui să avem un coş de consum al săracilor, un coş de consum al pensionarilor, pentru că noi le dăm nişte bani din buget, şi ar trebui să ştim şi noi cum arată un coş de consum al pensionarilor”, a menţionat Păun.
Profesorul a menţionat că ”pensiile vor fi majorate e complet greşit, pentru că în momentul de faţă, inflaţia de 20% taie pensiile”. ”Deci la final de an, vom avea pensiile românilor tăiate cu 20%. Faptul că guvernul vine şi le majorează cu 11%, asta face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin”.