Agenția Internațională pentru Energie (AIE), o organizație interguvernamentală autonomă cu sediul la Paris, a precizat că Europa ar putea fi grav afectată din cauza concurenței din Asia pentru gazul natural lichefiat livrat de nave, care este rar și costisitor.
În ultimul raport, agenția menționează că țările din Uniunea Europeană trebuie să reducă consumul de gaze cu 13% pe perioada iernii în cazul unei opriri complete a furnizării de către Rusia. O mare parte a acestei reduceri ar putea fi datorată de schimbarea comportamentului consmuatorilor, dar și economiilor realizate de industrie și firmele de utilități.
Citește și: Ce depozite de gaze naturale are România pentru la iarnă. Cum stau vecinii din Europa de Est
UE a adoptat o decizie de reducere a consumului de energie electrică cu cel puțin 5% în orele de vârf. O mică parte din gazul rusesc călătorește încă proiecte de conducte către Ucraina, în toată Marea Neagră, Turcia și Bulgaria.
De asemenea, IEA a identificat o perioadă de frig la sfârșitul iernii ca pe o potențială amenințare. La sfârșitul sezonului, rezervele de gaze subterane sunt mai puțin utilizabile din cauza presiunii mai scăzute a gazului și a stocării. În prezent, UE are o capacitate de stocare la un nivel de 88% până la iarnă, mai mult decât obiectivul de 80%.
O parte dintre proprietarii de afaceri din Europa au redus deja utilizarea gazelor naturale, prin simpla oprire a producției de produse consumatoare de energie, cum ar fi oțel și îngrășăminte.
Statele membre ale UE care folosesc euro se confruntă cu o inflație record, cauza fiind costul ridicat all gazului, care este folosit pentru încălzirea locuințelor, producerea de energie electrică și efectuarea proceselor industriale.
Economiștii prognozează o recesiune în economia europeană la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023.