Petre Daea, mesaj despre mâncarea românilor: „Să nu devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice”

Începe să se simtă criza alimentară şi în România. Unitățile de învăţământ din patru judeţe din ţară nu vor mai primi produse lactate. Ministrul crede că este doar o problemă de aprovizionare şi îndeamnă la calm.
Filip Stan
03 oct. 2022, 23:13
Petre Daea, mesaj despre mâncarea românilor:

Petre Daea a transmit luni seară un mesaj pentru fermierii români: „Eu dau mesajul să fim calmi, raționali și în același timp și responsabili. Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro?  În direcția în care asigurăm hrana țării, într-un echilibru de abordare, în așa fel încât să nu  devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, în emisiunea News Magazine.

EXCLUSIV Ministrul Agriculturii Petre Daea exclude o criză alimentară în România: „Am spus-o şi o repet, România are ce îi trebuie. Lăsaţi greierii să cânte!” VIDEO
Potrivit Consiliului Județean Vrancea, școlile din județele Vrancea, Iași, Vaslui și Bacău nu vor mai primi produse lactate, după ce firma distribuitoare a cerut rezilierea contractului din cauza crizei laptelui.

Întrebat despre această situaţie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus:  Probabil a fost o întrerupere în aprovizionare. Nu cunosc cauzele, dar nu sunt legate de producția directă. Ştiu sigur că lucrurile se desfășoară în condiţii mai grele anul acesta pentru că a fost necazul acesta cu seceta pedologică, dar în nici un caz nu se pune problema lipsei produsului de pe piaţă”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Citeşte şi: Vouchere pentru compensarea facturilor. Câţi bani ar putea primi românii pentru a evita colapsul în această iarnă

Guvernul a aprobat plafonul de 185,48 milioane euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022, plafonul fiind de 185.483.810 euro.

”În şedinţa Guvernului din data de 21 septembrie 2022, au fost aprobate plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022”, informează Ministerul Agriculturii.

Prin actul normativ adoptat se aprobă plafonul de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, repartizat astfel:

– 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;

– 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;

– 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine;

– 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

– 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menţionate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogoşi crude de mătase eligibile.

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noştri este de 70% din suma cuvenită”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 şi 2023.

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Noua taxă pentru șoferi în România. Se plătește obligatoriu din 2024. O achiți timp de 5 ani
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!