După arme, Ucraina cere de la Uniunea Europeană şi bani de salarii. „De această decizie depinde dacă profesorii şi medicii vor fi plătiţi”

Autoritățile ucrainene solicită un flux stabil și previzibil de fonduri de la Uniunea Europeană pentru a asigura funcționarea guvernului, de care depinde salariile cetățenilor, scrie Financial Times.
Daniel Spătaru
04 oct. 2022, 10:00
După arme, Ucraina cere de la Uniunea Europeană şi bani de salarii.

Autorităţile ucrainene subliniază faptul că Kievul este „stors de incertitudine” din cauza fluxurilor de numerar. Pledoaria vine în timp ce Comisia Europeană se luptă să convină asupra unei strategii care să ofere mai multă claritate cu privire la asistența economică în bani acordată Ucrainei anul viitor, în ciuda apelurilor urgente din partea Kievului și a Washingtonului de a-și clarifica abordarea.

„Bineînțeles că vrem un proces mai structurat și mai previzibil din partea UE”, a declarat Olga Stefanişina, vicepremier pentru integrare europeană. „Așteptăm pronunţarea Comisiei. De această decizie depinde dacă profesorii își vor primi salariul, dacă personalul medical sau social și pensionarii vor fi plătiți, dacă ne putem îndeplini funcțiile guvernamentale”, a spus ea, remarcând ritmul lent în care se mişcă oficialii UE cu privire la sprijinul acordat ţării sale. „Sperăm că se vor învăța lecții și nu vom fi lăsaţi pradă incertitudinilor”, a mai spus ea, citată de Financial Times.

Kievul contează pe 38 de miliarde de dolari în asistență bugetară din partea partenerilor săi internaționali în 2023, adică în jur de 3,2 miliarde de dolari pe lună.

Citeşte şi Mii de soldaţi ucraineni vin în Europa să se antreneze. Care sunt ţările din UE care îi vor pregăti pentru război

Stefanişina a lăudat decizia SUA de a oferi sprijin bugetar lunar Kievului și a cerut UE să facă un pas similar. Dar până acum există puțină claritate cu privire la modul în care va funcționa un plan de finanțare mai previzibil, spun diplomații și oficialii blocului comunitar.

Sunt o mulțime de întrebări cu privire la modul în care UE va gestiona finanțarea pentru Ucraina și puține dintre ele sunt rezolvate”, a spus un diplomat UE. „De câţi bani este nevoie? Finanțarea ar trebui să fie toată suib formă de împrumuturi sau o combinație de împrumuturi și granturi? De unde vor veni banii când bugetele naționale vor fi constrânse? Și cum să ne îndepărtăm de discuțiile recente cu privire la asistența macrofinanciară și să stabilim o sursă de finanțare mai stabilă și mai previzibilă?”, au mai fost câteva dintre problemele ridicate de acesta.

Citeşte şi Alertă globală, submarinul rus Belgorod a părăsit baza, NATO nu știe unde se află. Armele sale pot provoca un tsunami nuclear, cu valuri înalte de 500 de metri

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Experiența de coșmar a unei românce în Anglia: „Mizerie, orice mănânci e fad, apa este oribilă. Dacă aveți proprietăți în România, nu le vindeți. Occidentul a decăzut”
Capital.ro
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Mare atenție dacă aveți datele bancare salvate în telefon! Vă puteți pierde banii!
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
A VENIT ORDIN direct de la poliție. Șoferii români au total INTERZIS. Se aplică până pe 9 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Articolul controversat din Newsweek despre Taylor Swift criticat de The Guardian
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!