Interimat la Vatican: Sfântul scaun este gol

Moment istoric pentru Biserica Catolică: Sfântul scaun a devenit vacant, joi seara, la ora locală 20.00, odată cu intrarea în vigoare a renunţării la pontificat a Papei Benedict al XVI-lea.
Filip Stan
28 feb. 2013, 20:36
Interimat la Vatican: Sfântul scaun este gol

Singurul semn exterior care marchează acest moment încărcat de semnificaţie pentru cei 1,2 miliarde de credincioşi catolici din întreaga lume este retragerea Gărzii Elveţiene – corpul de elită care asigură paza Suveranului Pontif – de la porţile Castelului Gandolfo, în care Benedict al XVI-lea a petrecut ultimele ore în calitate de Papă.

Paza acestui castel situat la 30 de km de Roma, va fi asigurată de Jandarmeria Vaticană şi de poliţia italiană.

‘Sede vacante” – scaunul vacant – este termenul latin folosit pentru a descrie scaunul apostolic vacant, cu alte cuvinte perioada în care Biserica nu are Papă. Până acum, se întâmpla doar la moartea Pontifului, dar de data aceasta, în mod excepţional, intervine odată cu renunţarea lui Benedict al XVI-lea, în mod liber şi deplin manifestată, a explicat Radio Vatican, potrivit agerpres.ro.

În acest interval, secretarul de stat al Sfântului Scaun şi şefii de congregaţii îşi încetează funcţiile. Interimatul este asigurat de Cardinalul camerleng, Tarcisio Bertone, până la alegerea unui nou Papă. El va fi ajutat de trei cardinali asistenţi (desemnaţi prin tragere la sorţi la fiecare trei zile, fiecare dintre ei reprezentând unul din cele trei ordine de cardinali: ordinul cardinalilor-episcopi, ordinul cardinalilor-preoţi şi ordinul cardinalilor-diaconi). Ei alcătuiesc congregaţia specială care va asigura obţinerea, în chestiunile cele mai importante, a votului Colegiului cardinalilor.

Aceşti cardinali, încă de când începe ”Sede vacante”, vin la Roma, convocaţi de decanul Colegiului Sacru, cardinalul Angelo Sodano. În timpul celor două săptămâni (probabil mai puţin) care preced Conclavul ce va alege noul Papă, cardinalii (inclusiv cei care sunt mai în vârstă de 80 de ani şi nu sunt electori) se reunesc la Vatican în fiecare zi în Congregaţia generală.

Cât timp scaunul apostolic este vacant, guvernarea Bisericii îi revine adunării cardinalilor, reunită zilnic în Congregaţia generală. Totuşi, ea nu poate lua nicio decizie a cărei valabilitate depăşeşte perioada cât scaunul apostolic este vacant. Aceasta pentru că „problemele care sunt de resortul Suveranului Pontif, în timpul vieţii sale sau în exercitarea funcţiilor sale, vor trebui să fie rezervate exclusiv viitorului Pontif”, se arată în Codul de Drept Canonic. Cu alte cuvinte, colegiul cardinalilor preia ştafeta puterii papale, dar fără a se substitui autorităţii acestuia. Gestionează doar afacerile curente şi pregăteşte Conclavul.

Cardinalul Angelo Sodano urmează să trimită pe 1 martie, prima zi din vacanţa Scaunului Apostolic, scrisorile de convocare pentru Congregaţia generală. Foarte probabil, reuniunile de lucru nu vor începe înainte de luni, 4 martie.

Luni, Papa Benedict al XVI-lea a emis un decret ‘motu proprio’ care a creat ‘posibilitatea de a anticipa’ conclavul cardinalilor ce îi vor alege succesorul. ‘Las colegiului cardinalilor posibilitatea de a anticipa începerea conclavului odată constatată prezenţa tuturor cardinalilor, sau de a amâna cu câteva zile, în cazul unor motive grave, începerea alegerii’, a indicat papa în decret.Textul menţionează că intervalul normal pentru convocarea conclavului rămâne de cel puţin 15 zile şi cel mult 20 de zile de la debutul perioadei de ‘sediu vacant’.

Joi, papa Benedict şi-a luat rămas-bun de la personalul palatului pontifical şi a adresat câteva cuvinte mulţimii adunate în Piaţa Castelului Gondolfo. Aceasta a fost ultima apariţie publică în calitate de Suveran Pontif.

După opt ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a încetat să mai fie papă joi, la ora 20.00 (21.00, ora României), când a intrat în vigoare demisia sa, prima a unui Suveran Pontif în ultimii 700 de ani.

Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul şi a ajuns la reşedinţa Castel Gandolfo. Clopotele bisericilor din Roma şi cele ale Basilicii Sfântul Petru au fost trase pentru a marca plecarea Papei Benedict. Mii de jurnalişti din 61 de ţări sunt la Vatican pentru a relata evenimentul. 

El a salutat miile de credincioşi veniţi să îl întâmpine în piaţa Palatului Gondolfo, cărora le-a spus că nu mai este Suveran Pontif şi că începe „ultima etapă a pelerinajului în această lume”.

„Vă mulţumesc pentru prietenie şi pentru dragoste. Ştiţi că nu mai sunt Suveran Pontif, sunt un simplu pelerin care începe ultima etapă a pelerinajului în această lume. Vreau să ştiţi că inima mea va lucra în continuare pentru binele comun al Bisericii şi al comunităţii”, a spus Benedict. Aceasta a fost ultima apariţie publică a lui Benedict al XVI-lea ca Papă.

Fostul Papă va prelua titlul oficial de „Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă emerit”.

astelul Gandolfo este o vilă cu un teren de aproximativ 55 de hectare şi grădini somptuoase, pe malul Lacului Albano, ce figurează în clasamentul celor mai frumoase localităţi din Italia. Papa Benedict va locui aproximativ două luni la Castel Gandolfo, după care va reveni la Vatican şi va sta într-o mânăstire.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Măsura nouă care îi înspăimântă pe șoferii din toată Europa. Se aplică și în România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă