Alexandru Tzaicu-primul chirurg român care s-a operat singur. „Simt o senzație plăcută, de la basin în jos”

Chirurgul Alexandru Tzaicu a impresionat lumea medicală atunci când, la începutul secolului XX, a decis să se opereze singur.
Bianca Bocioacă
04 oct. 2022, 19:09
Alexandru Tzaicu-primul chirurg român care s-a operat singur. „Simt o senzație plăcută, de la basin în jos”

Chirurgul a fost un deschizător de drumuri în lumea medicinei românești, dar nu numai. La debutul seclului trecut, Alexandru Tzaicu a realizat, în premieră, o intervenție extrem de complicată.

Născut pe 22 aprilie 1883 în satul Tabăra, comuna Bivolari din județul Iași, Alexandru Tzaicu a urmat studiile liceale și medicale în județul în care s-a născut, primind bursă din partea fondului Adamachi al Academiei Române.

Medicul a trăit o viață lungă, plină de evenimente importante. În data de 23 septembrie 1909 s-a petrecut cel mai important eveniment din existența acestuia. La o vârstă încă fragedă, chirurgul a decis să se opereze singur, reușind o premieră în lumea medicală. Acesta a reușit să se opereze de hernie inghinală stânga.

„La vârsta de 26 de ani, în timpul pregătirii tezei mele de doctorat în medicină și chirurgie, a trebuit să mă supun unei operații pentru tratarea definitivă a unei hernii inghinale, de mărimea unui ou de pui, în partea stângă.”, scria Alexandru Tzaicu într-o serie de observați care, ulterior, au fost publicate în revista franceză La Presse médicale din 11 februarie 1911.

Citește și: Virusul West Nile face victime în România

În ziua operației, personalul medical făcea pregătirile pentru evenimentul istoric, iar tânărul doctor, asistat de profesorul Ernest Juvara, colegi de breaslă și un fotograf, puneau la punct ultimele detalii pentru intervenție.

Chiar dacă la acea vreme intervențiile chirurgicale erau deosebit de riscante, medicul  voia să demonstreze lumii medicale că rahianestezia lui Thoma Ionescu funcționa.

După pregătirea sălii, în zona intervenției erau așteptate seringile cu stovaina și stricnina pentru anestezia rahidiană. Au fost luate și măsuri pentru situația în care lucrurile nu ar fi decurs normal. Erau pregătite și ser artificial, eter, cafeină și ulei camforat, elementare în prezent și singurele la acea vreme.

Au încercat să îl convingă să renunțe la operație

Intervenția a început la ora 15:49, după sterilizarea zonei lombare, profesorul Juvara i-a făcut rahianestezia. Tzaicu a descris experiența în teza sa de doctorat.

„Simt o senzație plăcută, de la basin în jos. Pare ca un curent lin, plăcut, gâdilitor mi se scoboară în membrele inferioare până în tălpi”, povestea acesta.

Prodesorul Juvara a încercat, totuși, până în ultimul moment să îl convingă să renunțe la operație. Chirurgul nu a renunțat, fiind convins că va reuși. Acesta și-a injecta 4 injecții de stovaină, iar la ora 17:15 operația se încheia cu succes.

„Am vrut să înțeleg complexitatea senzațiilor unuei asemenea operații, să văd ce poate anestezia, ce nu poate și care e momentul dureroas într-o operație de hernie inghinală”, relata Alexandru Tzaicu.

Operația chirurgului a fost luată ca reper și model de alți colegi din lumea medicală, ani mai târziu. Americanul Evan O’Neill Kane s-a operat de unul singur de apendicită, în 1921, pentru a demonstra la rândul lui, siguranța și eficiența anesteziei locale. Ulterior, acesta s-a operat și de hernie inghinală.

Citește și: Medicii trag un semnal de alarmă! Mușcătura de om este mult mai periculoasă decât cea a unui animal

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...