Lovitură devastatoare pentru Rusia. Contraofensiva lui Zelenski la Herson ar putea schimba soarta războiului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „există noi așezări eliberate în mai multe regiuni”, fără a intra în detalii despre avansul militar ucrainean.
Filip Stan
04 oct. 2022, 19:23
Lovitură devastatoare pentru Rusia. Contraofensiva lui Zelenski la Herson ar putea schimba soarta războiului

Rusia pierde teren. Forţele ucrainene au recucerit două oraşe din sudul regiunii Herson, respectiv Davîdiv Brid şi Velika Oleksandrivka, a anunţat, marţi, Ministerul ucrainean al Apărării, relatează CNN.
”Puşcaşii marini ucraineni avansează cu încredere spre Marea Neagră”, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter.

De asemenea, Iurii Sobolevskii, şeful adjunct al consiliului regional Herson, a confirmat eliberarea oraşului Velika Oleksandrivka pe contul de Telegram.

Anunţurile au fost făcute în contextul în care oficialii şi analiştii pro-ruşi, precum şi oficialii ucraineni, spun că forţele ucrainene fac progrese semnificative către oraşul ocupat Herson, de-a lungul malului vestic al fluviului Nipru.

Kievul susţine că a primit mii de solicitări din partea ruşilor care vor să se predea. Autorităţile ucrainene precizează că este vorba şi de soldaţi, dar şi de civili speriaţi de mobilizarea lui Putin

Hersonul este unul dintre cele patru teritorii parţial ocupate pe care Rusia a pretins că le anexează, încălcând astfel dreptul internaţional.

Armata rusă a recunoscut că forțele armate ucrainene au străpuns apărarea rusă în regiunea Herson. Aceasta a declarat că armata ucraineană și „unitățile sale superioare de tancuri” au reușit să „pătrundă în profunzimea apărării noastre” în jurul satelor Zolota Balka și Alexsandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele rusești au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită în prealabil”. Acestea au continuat să „provoace pagube masive” asupra forțelor ucrainene, a afirmat el.

Comentariile sale sunt o recunoaștere a faptului că, la două luni de la începerea ei, contraofensiva din sudul Ucrainei face progrese dramatice. Forțele ucrainene au realizat cea mai mare descoperire în regiune de la începutul războiului, avansând rapid de-a lungul râului Dnipro spre Herson, singura capitală de provincie deținută de Rusia.

SUA, lovitură de graţie pentru Putin. Ucraina a primit noi sisteme de rachete HIMARS
Prezența militară rusă pe malul vestic al râului Dnipro creează o amenințare militară pentru orașele ucrainene Nikolaev și Odesa, precum și pentru restul coastei țării la Marea Neagră.

Obiectivul Ucrainei este de a împinge trupele rusești pe malul estic al râului Dnipro, în regiunea Herson. Iar pentru Rusia, aceasta va fi o înfrângere semnificativă, potrivit secretarului adjunct al apărării din cadrul Securității Internaționale a SUA, Celeste Wallander.

„Aceasta îndepărtează și mai mult dorința Rusiei de a captura Odesa, pe care a declarat-o ca obiectiv în teatrul de război. Iar acest lucru oferă Ucrainei o poziție defensivă mai bună pentru a reduce intensitatea bătăliilor crâncene în timpul iernii viitoare”, a explicat Wallander.

Tăierea liniilor de aprovizionare

Avansul din sud vizează liniile de aprovizionare pentru până la 25.000 de soldați ruși de pe malul vestic al Niprului. Ucraina a distrus deja podurile principale ale râului, forțând forțele rusești să folosească treceri improvizate.

Din partea de nord-vest a frontului din Herson, artileria ucraineană a avariat puternic podul Antonivsky, o legătură vitală pentru forțele ruse din oraș.

Un avans substanțial în aval le-ar putea izola complet. „Faptul că am străpuns frontul înseamnă că … armata rusă a pierdut deja capacitatea de a ataca, iar astăzi sau mâine ar putea pierde capacitatea de a se apăra”, a declarat Oleh Zhdanov, un analist militar stabilit la Kiev.

„În ceea ce privește semnificația ca centru logistic, prin împingerea sau prin faptul că rușii, căzând înapoi în Kreminna și prin faptul că le refuză utilizarea acestei locații ca centru, are un impact asupra capacității de realimentare a forțelor de-a lungul liniei de vad a trupelor”, a declarat luni, într-un briefing, un înalt oficial militar al Departamentului american al Apărării.

Înaintarea de-a lungul Niprului aduce forțele ucrainene mai aproape de orașul Nova Kakhovka, care are o importanță strategică pentru Rusia, deoarece se află la gura canalului care alimentează cu apă dulce Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

Canalul a fost închis după ce Rusia a cucerit Crimeea în 2014 și a fost redeschis doar după ce Rusia a capturat cea mai mare parte a regiunii Herson la începutul acestui an.

Forțele rusești din orașul Herson au început să blocheze plecarea oamenilor și să întocmească liste cu tineri pe care doresc să îi mobilizeze pentru a lupta, potrivit lui Serhiy Khlan, un membru ucrainean al consiliului regional din Herson, care se află acum în exil.

Importanța orașului Herson

Herson are o valoare economică, simbolică și strategică considerabilă pentru Ucraina. Înainte de război, regiunea avea o populație de puțin peste 1 milion de locuitori și era unul dintre cele mai mari centre din Ucraina, zona oferind, de asemenea, un punct de acces din peninsula Crimeea către Ucraina continentală.

Herson se numără printre cele patru regiuni pe care președintele rus Vladimir Putin le-a anexat pentru a face parte din Rusia, în urma așa-numitelor referendumuri organizate în aceste regiuni săptămâna trecută. Ucraina și Occidentul au denunțat rezultatele referendumurilor ca fiind o „farsă” și au refuzat să le recunoască.

În timp ce Rusia nu controlează efectiv niciuna dintre cele patru regiuni în totalitate, regiunea Herson este singura în care deține o capitală provincială.

Pierderea unui oraș atât de important s-ar dovedi a fi cel mai mare câștig militar pe care Ucraina l-ar avea de la începutul războiului, având și efectul suplimentar de a pune serios la îndoială afirmațiile lui Vladimir Putin privind anexarea regiunii.

Recâștigarea unui oraș cheie ar „dovedi susținătorilor occidentali ai Ucrainei că aceasta poate folosi toate sistemele de armament de înaltă performanță cu care a fost înzestrată cu mare efect”, a declarat Ed Arnold, cercetător pentru securitate europeană la think-tank-ul militar britanic RUSI.

Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko afirmă că Belarus participă la „operaţiunea militară specială a Rusiei”

Cu toate acestea, dacă ofensiva ucraineană din Herson eșuează, susținătorii occidentali și-ar putea modifica obiectivele în Ucraina în favoarea unei „înțelegeri negociate” cu Rusia, potrivit lui Arnold. Pe măsură ce Europa se îndreaptă spre iarnă, sfârșitul a ceea ce Arnold numește „sezonul de luptă”, ambele părți vor avea timp să își refacă forțele și armamentul și să își regândească strategia pe termen lung.

Succesul ucrainean în Herson ar pune bazele unei contraofensive „mai ample” în primăvară, ridicând moralul și controlul în sud, asigurându-i în același timp pe aliați de capacitățile armatei ucrainene.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Ordin UE. Kit de supraviețuire pentru 3 zile. Românii trebuie să pună și bani numerar deoparte
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Decizie cu impact major a Guvernului. Documentul care face dreptate pentru milioane de români
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu național. Marele cântăreț a murit pe scenă: A fost vocea și inima acestor meleaguri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Sondaj Verifield: Surpriza de pe locul 2 la prezidențiale. Pe cine ar vota românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cifrele lui Nicușor spun lucruri trăsnite: ce facem, ne ducem după „fenta” cu Ponta?