Anul acesta, un brad de Crăciun ar putea costa semnificativ mai mult față de anii anteriori. Chiar dacă vestea vine din SUA, se așteaptă un efect de undă la nivelul întregii lumi. Indiferent că vorbim de molizi, pini sau brazi, crescători afirmă că prețurile ar putea crește anul acesta. Totul se datorează creșterii inflației, care a făcut ca materialele necesare livrării brazilor la retaileri să se scumpească. Totodată, au crescut și costurile forței de muncă.
„Real Christmas Tree Board” a întrebat 55 de vânzători de brazi de Crăciun cu cât vor crește prețurile în acest an. Potrivit studiului, 71% dintre retaileri vor crește prețurile cu 5% până la 15%, față de anul trecut, în timp ce alții ar putea crește prețurile cu 20%.
„Am întrebat și consumatorii ce așteptări au cu privire la prețurile brazilor de Crăciun în acest an. Și aceștia ne-au spus că se așteaptă să plătească mai mult pentru brazi din cauza inflației, dar afirmă că vor continua să îi cumpere”, explică directorul executiv al Real Christmas Tree Boar, Marsha Grey, conform CNN.
Chiar dacă fenomenul este vechi, retailerii încep sezonul din ce în ce mai devreme, situația părând că a scăpat de sub control. Clienții sunt copleșiți de muzica de sărbători, reclame și produse încă din luna octombrie.
Asta se întâmplă deoarece, unele magazine realizează apropae jumătate din veniturile nete anuale în perioada sărbătorilor, un sezon slab putând fi dezastruos pentru acestea. Cumpărătorii răspund emoțional și comportamental cozilor din magazine, iar lansarea din timp a produselor tematice îi poate face pe aceștia să cumpere cadouri mai repede.
„Muzica de Crăciun și toate efectele vizuale afectează comportamentul cumpărătorilor. Unii profită și cheltuie un pic mai mult”, explică Charles Lindsey, profesor de marketing la Universitatea Buffalo.
Totuși, ofertele de sărbători pot fi riscante dacă sunt prezente pe o perioadă îndelungată. Magazinele oferă promoții pentru a convinge cumpărătorii să achiziționeze produsele mai devreme, în caz contrar putând rata ofertele. O promoție lansată în octombrie își poate pierde din putere dacă clienții consideră că pot găsi aceleași produse la vânzare și în lunile decembrie și ianuarie.
„Într-un sezon de sărbători lung de patru luni, nu sunt motivat să cumpăr totul acum. Se pierde simțul urgenței”, spune David Katz, șeful departamentului de marketing la Randa Apparel&Accessories, compania care produce Levi’s, Tommy Hilfiger și alte branduri.