Compania rusă Gazprom a amenințat, marți, Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi cu posibila reziliere a contractului de furnizare. Amenințările Gazprom au venit în urma criticilor guvernului de la Chişinău legate de reducerea cu 30% a volumului gazului rusesc livrat Republicii Moldova. Compania rusă a invocat plăți restante și a cerut ca acestea să fie efectuate până pe 20 octombrie.
Astfel, potrivit rușilor, societatea Moldovagaz ar fi încălcat cu regularitate condițiile contractuale referitoare la termenele de plată și ar fi cerut în mod repetat Gazprom ”condiții contractuale mai puțin riguroase în ce privește volumele furnizate”, solicitări pe care firma rusă susține că le-a satisfăcut ”cu regularitate”.
„Pe viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va întocmi numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract”, a mai transmis Gazprom.
Furnizorul rus mai acuză faptul că operatorul ucrainean al conductelor prin care este livrat gazul rusesc către Europa ”refuză să ofere Gazprom acest serviciu integral”.
”Din acest motiv, în octombrie 2022 Gazprom are posibilitatea de a furniza Republicii Moldova un volum zilnic de numai 5,7 milioane de metri cubi de gaze”, mai semnalează compania rusă.
Reacția guvernului de la Chișinău
Gazprom încalcă acordul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure, a comunicat, marți, guvernul de la Chișinău.
Potrivit sursei citate, „Republica Moldova plătește pentru gaz iar compania rusă are obligația să îl livreze” în timp ce transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea companiei ruse.
„E important ca cetățenii să cunoască adevărul: Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale. Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.
Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a precizat executivul Republicii Moldova.