Prețurile la alimente sar în aer în România. Oamenii au ajuns să plătească cu 30-50% mai mult pe produsele alimentare, asta deși prețul materiilor prime nu justifică astfel de creșteri. Retailerii recunosc că la mijloc este și speculă, dar susțin că producătorii se tem că în viitor nu vor avea anumite materii prime și încearcă să capitalizeze de acum.
În așteptarea unei crize alimentare, marii retaileri scumpesc produsele preventiv, dar întrebarea firească pe care fiecare român și-o pune este ce se va întâmpla în momentul în care această criză alimentară va fi una reală? Dacă prețurile au sărit în aer acum, când nu se justifică, care vor fi creșterile când scumpirile vor avea și o bază reală?
„Unele materii prime nu au nicio treabă cu războiul din Ucraina, eu zic că este o speculă generalizată“, a declarat recent, Ioan Stânea, fondatorul Pan Food, unul dintre cei mai mari jucători locali de pe piaţa de dulciuri, potrivit Ziarul Financiar.
În ultimul an, producătorul de dulciuri a majorat preţurile cu circa 25%, însă costurile cu materiile prime s-au dublat sau chiar triplat.
„Am avut probleme cu retailerii în sensul în care ei nu au acceptat scumpiri“, a mai spus Ioan Stânea.
Și retailerii vorbesc despre scumpiri speculative şi spun că negociază dur orice majorare de preţ de la raft, afirmând că românii nu pot suporta scumpiri prea mari sau prea dese.
Andrei Bica, CFO al Profi, afirmă că este o „luptă“ constantă cu furnizorii, care în continuare majorează preţurile în acelaşi ritm ca şi până acum. Unii dintre ei vorbesc despre o posibilă lipsă a materiilor prime în viitor şi încearcă să capitalizeze acum.
Citește și „Febra pâinii” zguduie Europa. Preţurile au crescut vertiginos, în Ungaria cu până la 66 la sută