UPDATE, precizări de la purtătorul de cuvânt al lui Zelenski. Președintele ucrainean nu a cerut utilizarea armelor nucleare împotriva Rusiei atunci când a vorbit despre o lovitură preventivă, ci despre sancțiuni, care trebuiau aplicate până la 24 februarie, a scrie pe Facebook purtătorul de cuvânt al șefului statului, Serghei Nikiforov. „Președintele vorbea despre o perioadă până la 24 februarie. Atunci ar fi trebuit să se aplice măsuri preventive pentru a împiedica Rusia să declanșeze un război. Permiteți-mi să vă reamintesc că singurele măsuri despre care s-a vorbit atunci au fost sancțiunile preventive”, a scris Nikiforov, potrivit RBC.
Zelenski cere NATO să intervină activ. „Ce ar trebui să facă NATO? Eliminarea posibilității ca Rusia să folosească arme nucleare…. Lovituri preventive, astfel încât să știe ce li se va întâmpla dacă le folosesc. Nu invers – așteptând loviturile nucleare ale Rusiei pentru ca apoi să poată spune: „Ah, sunteți așa, ei bine, iată că ne-o țineți departe de noi! Reconsiderați utilizarea presiunii acestora. Iată ce ar trebui să facă NATO: să-și reconsidere utilizarea”, a declarat Zelenski într-un discurs la Institutul Lowy din Australia, pe care l-a susținut prin legătură video, potrivit Ukrinform.
Atac devastator cu drone al Rusiei. Ucraina a reacţionat dur: „Lași nebuni! Teroriștii ruși nu pot lupta decât cu civili”
După cum s-a relatat, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, amenință în mod regulat că va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. După ultimele amenințări nucleare ale dictatorului rus, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu consideră că este vorba de o „cacealma” și că ia în serios amenințările nucleare ale Rusiei.
În septembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un discurs adresat rușilor că Occidentul a depășit orice limită în politicile sale antirusești și că amenință constant Rusia. În cuvintele sale, Occidentul a recurs la șantaj nuclear și la utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei.
https://www.youtube.com/watch?v=t5UV8myOV5A
Scenariile în care Rusia poate folosi teoretic armele nucleare sunt prezentate în doctrina militară rusă și în Fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare. Potrivit documentelor, acest lucru este posibil în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei sau a aliaților săi cu arme de distrugere în masă, sau al unei agresiuni cu arme convenționale, atunci când existența statului însuși este amenințată.
Rusia a devenit, fără să vrea, cel mai mare „donator” de armament al Ucrainei: „Avem atât de multe trofee încât nici măcar nu ştim ce să facem cu ele”