Surpriză uriaşă la Premiul Nobel pentru Pace 2022. Câştigători din Rusia, Belarus şi Ucraina UPDATE

Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia.
Daniel Spătaru
07 oct. 2022, 12:33
Surpriză uriaşă la Premiul Nobel pentru Pace 2022. Câştigători din Rusia, Belarus şi Ucraina UPDATE

UPDATE. Ales Bialiatski a fost unul dintre iniţiatorii mişcării pentru democraţie în Belarus, în anii 1980. El şi-a dedicat viaţa promovării democraţiei în ţara sa. A înfiinţat în 1996 Viasna, organizaţie de apărare a drepturilor omului care a documentat şi a protestat faţă de torturarea de către autorităţi a deţinuţilor politici. Din 2020, Ales Bialiatski este încarcerat fără proces. În ciuda imenselor greutăţi, Bialiatski nu a renunţat nicio clipă la apărarea drepturilor omului şi democraţiei în Belarus.

Memorial este o organizaţie înfiinţată în 1987 de către activişti pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică, care doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi uitate niciodată. Memorial are ca principiu faptul că este esenţial să se vadă crimele din trecut pentru a se preveni noi crime. În plus, organizaţia a fost un promotor al dreptuurilor omului. În timpul războaielor din Cecenia, Memorial a cules şi a verificat informaţii cu privire la abuzuri şi crime de război comise de forţele ruse şi pro-ruse. În 2009, liderul filialei din Cecenia a organizaţiei, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza acestei activităţi.

Centrul pentru Libertăţi Civile a fost înfiinţat în Ucraina pentru promovarea drepturilor omului şi democraţiei. A luat atitudine pentru întărirea societăţii civile ucrainene şi pentru a se pune presiune pe autorităţi să fie democraţie în toată regula în Ucraina. După startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, centrul a făcut eforturi pentru a identifica şi documenta crimele de război ale ruşilor împotrivaa populaţiei ucrainene.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”. Premiul din acest an va fi anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

Potrivit presei internaţionale, printre favoriţii din acest an se află activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Tihonovskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Citeşte şi Premiul Nobel pentru Medicină s-a dat anul acesta pentru descoperirile privind evoluţia rasei umane. Distincţia o primeşte un suedez

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Suma este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Toate anunţurile sunt transmise prin streaming, pe site-ul Nobelprize.org.

Citeşte şi Premiul Nobel pentru Literatură 2022. După opt ani, faimoasa distincţie se întoarce în Franţa

Joi a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, pentru a 16-a oară distincţia fiind acordată unui scriitor din Franţa, Annie Ernaux. În opera sa, Annie Ernaux examinează în mod constant şi din unghiuri diferite o viaţă marcată de disparităţi puternice în ceea ce priveşte genul, limba şi clasa. A scris mai mult treizeci de opere literare.

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pastila de slăbit care aduce revoluție în industria farmaceutică. Rezultatele spectaculoase
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai