Elena Udrea mai are o şansă de a scăpa de peniteniciar. ”Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, formulată de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela în dosarul nr. 309/1/2019. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate invocată”, arată instanța.
Elena Udrea a fost adusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie luni, 10 octombrie, la dezbaterea unui recurs în casaţie, ultima cale extraordinară de atac prin care fostul ministru încearcă să obţină anularea condamnării de şase ani de închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.
Elena Udrea se luptă cu sistemul chiar din spatele gratiilor. Fostul ministru schimbă legea pentru ca mamele din penitenciare să își poată vedea copiii fără existenţa unui geam despărţitor
Îmbrăcată într-un deux-pieces de culoare crem şi cu pantofi roz în picioare, Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată, flancată de femei-gardian de la penitenciar, a relatat Agerpres.
Aşezată pe un scaun obişnuit, în condiţiile în care a fost eliminată boxa acuzaţilor din camera unde se desfăşoară procesul, Elena Udrea a avut libertatea să vorbească cu avocaţii săi, să-şi salute soţul, pe Adrian Alexandrov, și a ignorat scandările cunoscutului protestatar Marian „Ceauşescu”.
Timp de peste trei ore, avocaţii săi au încercat să-i înduplece pe cei cinci judecători ai completului să anuleze condamnarea primită de Udrea şi să dispună rejudecarea cazului de la zero.
Apărătorii Elenei Udrea au susținut că decizia de condamnare a fost nelegală, deoarece magistraţii de la fond şi apel nu au respectat deciziile Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, iar completurile de la Instanţa supremă au fost constituite nelegal.
Avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, a declarat luni că fosta consilieră prezidențială poate fi eliberată din Penitenciarul de Femei Târgșor doar dacă judecătorii Înaltei Curți nu vor ține cont de presiunea mediatică.
„Din punctul de vedere al legii sunt de 100% (n.r. – șanse de eliberare) pentru că motivele au fost expuse pe larg. Din punctul de vedere practic, acum șansele sunt mici. De ce? O soluție de achitare pentru doamna Elena Udrea, mediatic, ca presiune publică, este destul de greu de admis. Să sperăm că Înalta Curte de Casație și Justiție va depăși presiunea.
Suntem în ultima cale de atac pe care am putut să o promovăm intern. Pe abuz în serviciu este condamnată pentru faptul că a fost ministru. Nu este nicio atribuție pentru care este vinovată. Nu a existat un rezultat concret”, a declarat avocata Silvia Uscov în dialogul purtat cu jurnaliștii care o așteptau luni la ÎCCJ.
În ultimul cuvânt, Elena Udrea a solicitat să fie achitată, susţinând că este ţinută de câteva luni ilegal în închisoare. „Eu stau ilegal în puşcărie de şase luni. Este vorba de libertatea mea. Mi se impută suma de 8 milioane lei, care reprezintă publicitatea pe care trebuie să o plătesc personal. Cei care nu au acceptat să facă denunţuri au ajuns la puşcărie. În schimb, cei care au avut atribuţii în minister au scăpat. Nastasia şi Bute au avut interes să fie organizată gala. Nastasia mergea la toate meciurile lui Bute”, le-a spus Udrea judecătorilor.