În ultimii ani și în România cererea pentru bone a crescut considerabil, asta din cauză că părinții nu au cu cine să își lase copilașii atunci când merg la muncă.
Citește și Se dau bani GRATIS de la stat. Cât poţi primi lunar pentru a angaja o bonă
Și pentru că nu pot să își lase odraslele în grija oricui, românii apelează din ce în ce mai des la agenții care intermediază servicii de bone.
Acestea s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie și există o competiție strânsă în ceea ce privește orfertele cu cele mai bune soluții de îngrijire a celor mici.
Programul zilnic al unei bone part time pentru familie monoparentală din Băneasa, (mamă) cu doi copii: un băiețel de cinci ani (care necesită supraveghere) și o fată de 14 ani (care nu necesită supraveghere), este de luni până vineri, de la 15.00-19.00, fără a lucra în week-end.
Pe lângă îngrijirea celor mici, aceasta are diverse sarcini. Ea va trebui să facă curățenie și să gătească de două-trei ori pe săptămână, în cantități mici, într-un interval de timp bine stabilit, acesta este 15.00 și 17.00. mai mult, după ce mama va aduce copilul de la gădiniță, bona va trebui să se joace cu el.
Pentru această ativitate, salariul bonei este de 3.000 de lei pe lună.
Anul trecut, în Registrul General de Evidență a Salariaților, pe baza transmiterii efectuate de angajatori, figurau oficial doar 37 de persoane angajate ca bone, 78 pentru cea de baby-sitter, 13.925 contracte active pentru ocupația îngrijitor de copii și 562 pentru cea de guvernantă. Astfel, Guvernul a anunțat la sfârșitul lunii aprilie 2022, că angajatorii de bone trebuie să întocmească un nou dosar cu 8 acte.
Potrivit noilor reglementări, angajatorul este obligat să îi întocmească unei bone cu contract individual de muncă, un dosar personal, pe care să îl prezinte la solicitarea inspectorilor de muncă. În caz contrar, angajatorul va fi sancționat cu amendă.