Marți, 11 octombrie, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a avertizat că decizia prim-ministrului olandez depinde „în mare măsură” aderarea României la Spațiul Schengen.
„În numele Parlamentului României, îl salut pe premierul Rutte şi îi urez bun venit în ţara noastră! Ştiu că domnia sa va merge să vadă ce înseamnă în mod real că România este acum în prima linie de apărare a Europei.
Odată cu ultima escaladare a violenţei din partea Rusiei asupra civililor nevinovaţi din Ucraina, acum, mai mult ca niciodată, trebuie să strângem rândurile în Europa pentru a ne apăra cetăţenii, suveranitatea şi democraţia însăşi. Acum este timpul – de fapt, este un moment prea mult aşteptat – ca UE să accepte pe deplin intrarea României în spaţiul Schengen.
Prim-ministrul Rutte poate face ca acest drum atât de lung al ţării noastre către Schengen să se apropie de final printr-o susţinere publică a aspiraţiilor noastre. Am respectat toate detaliile tehnice. Suntem europeni loiali. Singurul lucru care stă în cale este voinţa politică”, a transmis Marcel Ciolacu.
Președintele PSD așteaptă de la premierul Olandei „solidaritate cu românii”.
„Ne aşteptăm ca vizita domniei sale să reprezinte pentru România urarea de bun venit ca membru cu drepturi depline ai spaţiului Schengen”, a conchis Marcel Ciolacu.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat la Parlamentul European, de curând, că blocarea României in afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european. PNL-istul a întrebat retoric ce trebuie să mai facă România pentru a fi tratată de la egal la egal şi respectată de toţi membrii UE. „Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, a avertizat el.
„De 11 ani, două ţări europene pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Şi asta deşi companiile lor au afaceri uriaşe în România şi deţin o bună parte din sistemul bancar şi de asigurări. Mereu, România şi-a tratat partenerii cu respect.
Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, a afirmat europarlamentarul liberal.