Criza energiei iscă planuri de relocare, de majorări salariale şi bonusuri

Marile companii industriale ger­ma­ne îşi pot muta producţia în alte părţi în funcţie de costuri şi clienţi, însă pentru firmele mici şi mijlocii, baza industriei germane, criza va lovi mai dur.
Filip Stan
12 oct. 2022, 11:08
Criza energiei iscă planuri de relocare, de majorări salariale şi bonusuri

Majorări salariale, bonusuri şi relocări – măsuri pentru a contracara criza economică. „Pachetul propus, care include majorări salariale, nu va schimba nimic de pe agendă deocamdată. Trebuie în continuare să găsim alternative“, arată Mads Ryder, CEO al producătorului german de porţelan Rosenthal.

Costurile ridicate cu forţa de muncă şi alte costuri din Germania determină multe companii să-şi mute părţi din business sau întregul busi­ness către locaţii mai ieftine din economiile emergente europene sau alte regiuni sau să creioneze astfel de planuri.

Marile companii industriale ger­ma­ne îşi pot muta producţia în alte părţi în funcţie de costuri şi clienţi, însă pentru firmele mici şi mijlocii, baza industriei germane, criza va lovi mai dur. Aceeaşi criză a energiei deter­mi­nă companiile europene să-şi facă planuri de majorări salariale şi de oferire de bonusuri excep­ţionale pentru a-şi ajuta angajaţii să facă faţă unei ierni aspre, iar astfel de planuri stârnesc îngrijorare în rândul investi­torilor, aceştia temându-se că aceste costuri suplimentare vor ero­da profi­tu­rile şi submina economia regiunii.

Majorări salariale şi bonusuri

Stellantis şi LVMH se numără printre companiile care oferă majorări salariale, bonu­suri excepţionale majorităţii angajaţi­lor pentru a-i ajuta să facă faţă factu­rilor uriaşe în iarnă. Deşi astfel de plăţi sunt relativ uşor de digerat de către marile companii multinaţiona­le, o temere mai mare este că multe programează mai devreme negocie­rile pentru revizuirea plăţilor anuale sau au convenit majorări salariale neprogramate.

FMI s-a răzgândit. Cât de mult va crește economia României în 2022

În interviuri, investitori, analişti şi strategi creionează o perspectivă sumbră pentru restul acestui an şi sugerează provocări chiar mai mari pentru 2023.

Hani Radha, de la PineBridge Investments, se aşteaptă ca Europa să se cufunde în recesiune în T4, ceea ce ar putea duce la o prăbuşire a marjelor de profit.

Stephane Ekolo, de la Tradition, susţine că majorările salariale nu vor face decât să alimenteze în continuare inflaţia şi vor afecta marjele companiilor din moment ce acestea se confruntă în continuare şi cu costuri în creştere.

Creşterea profiturilor este aşteptată să încetinească dramatic la 19,5% în T4 şi la doar 1,7% în T1, 2023, indică datele Refinitiv.

FMI reduce estimările privind creşterea economică mondială în 2023

„Economia globală se confruntă cu o serie de provocări turbulente. Cea mai mare inflaţie din ultimele decenii, înăsprirea condiţiilor financiare în cele mai multe zone, invazia Rusiei în Ucraina şi persistenţa pandemiei COVID-19 afectează puternic perspectivele. Normalizarea politicilor monetare şi fiscale prin care a fost furnizat sprijin fără precedent în timpul pandemiei diminuează cererea, în condiţiile în care liderii politici vor ca inflaţia să revină în limitele vizate. Dar cote mari ale economiilor se confruntă cu încetiniri ale ritmului creşterii economice şi chiar cu scăderi economice. Viitorul economiei mondiale depinde în mod esenţial de calibrarea cu succes a politicilor monetare, de evoluţia războiului din Ucraina şi de riscurile unor noi perturbări ale reţelelor de aprovizionare asociate pandemiei, spre exemplu, în China”, anunţă Fondul Monetar Internaţional în raportul privind „Proiecţiile Perspectivelor de Creştere Economică Globală”.

„Creşterea economică mondială va scădea, conform previziunilor, de la 6,0% în 2021 la 3,2% în 2022 şi la 2,7% în 2023. Este cel mai slab profil economic începând din 2001, exceptând perioada crizei financiare globale şi faza acută a pandemiei COVID-19, ceea ce reflectă scăderi semnificative pentru economiile puternice: reducerea PIB-ului SUA în primul semestru din 2022, reducerea PIB-ului zonei euro în semestrul al doilea din 2022 şi problemele epidemice prelungite, inclusiv restricţiile, din China, cuplate cu o criză din ce în ce mai mare a sectorului imobiliar. Aproximativ o treime din economia mondială se confruntă cu perspectiva a două trimestre consecutive de creştere economică negativă. Inflaţia mondială ar urma să crească de la 4,7% în 2021 la 8,8% în 2022, dar ar urma să scadă la 6,5% în 2023 şi la 4,1% în 2024. Surprizele de inflaţie mare sunt în principal în economiile avansate, cu variaţii mai mari în pieţele emergente şi în economiile aflate în dezvoltare”, precizează raportul FMI.

Rata inflației va ajunge la 16%. Gazele, cartofii și uleiul sunt tot mai scumpe. Unde mai poți cumpăra cartofi cu un leu kilogramul

Statele Unite ar urma să înregistreze o creştere economică de 1,6% în 2022, în scădere de la 5,7% în 2021, şi de 1,0% în 2023, potrivit estimărilor FMI. Zona euro ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,1% în 2022 (faţă de 5,2% în 2021) şi de doar 0,5% în 2023. Germania riscă să ajungă la o scădere economică de 0,3% în 2023, de la creşterea de 1,5% estimată pentru anul acesta. Şi Italia ar putea înregistra o scădere a PIB-ului cu 0,2% în 2023. Marea Britanie ar putea avea o creştere economică de 3,6% în 2022 şi de doar 0,3% anul viitor.

Ritmul activităţilor economice s-ar putea intensifica însă în China, care ar putea trece de la o creştere de 3,2% anul acesta la 4,4% în 2023.

Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a îndemnat săptămâna trecută guvernele statelor să aplice doar măsuri fiscale „responsabile”, nu să accelereze inflaţia. „Este esenţial să fie evitate facilităţile fiscale generalizate, deoarece dacă sunt aplicate la o scară largă, accelerarea cererii va face mai greu să fie contracarată inflaţia. Cu alte cuvinte, în timp ce politicile monetare apasă frâna, nu trebuie să existe politici fiscale care să apese acceleraţia, deoarece cursa va deveni foarte dură şi periculoasă”, a atras atenţia directorul FMI.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Ce a făcut Gheorghe Dincă în închisoare
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Transportatorii se revoltă! Restricțiile de circulație de pe Valea Oltului vor duce la noi scumpiri
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
O stațiune din România, spaima turiștilor. Fug din cauza mizeriei în care a ajuns
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cum se apără femeia acuzată că ar fi mușcat un copil pe o plajă din Năvodari: „Am căzut peste copil”. Băiețelul de șase ani ar fi rămas cu sechele
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă PACE: Rusia este pregătită
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Adolescent de 16 ani urmărit și prins de poliția din Constanța: fără permis și cu mașina neînmatriculată
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!