Decizia va „atrage aproape sigur un răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și, eventual, din partea NATO, a punctat un înalt oficial NATO.
Oficialul din NATO a avertizat că orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova va avea „consecințe fără precedent”. El a mai spus că Moscova se folosește de amenințări cu armele nucleare pentru a descuraja NATO și alte țări să se implice direct în războiul din Ucraina.
Vladimir Putin a făcut referire la armele nucleare, în ultimele săptămâni, ultima dată în discursul de anexare a Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
Marți, NATO a avertizat Rusia că se va confrunta cu „grave consecințe” în cazul unui atac nuclear. Anunțul a venit în contextul în care aliatul lui Vladimir Putin, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a lansat un alt avertisment nuclear Ucrainei și Occidentului.
„Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă, va schimba total natura conflictului, iar Rusia trebuie să știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Când vedem acest tip de retorică nucleară din nou și din nou din partea Rusiei, a președintelui Putin, este ceva pe care trebuie să-l luăm în serios – și, prin urmare, transmitem mesajul clar că acest lucru va avea consecințe grave pentru Rusia.”, a fost şi poziţia Pentagonului.
Pentagonul nu a remarcat nicio schimbare care l-ar determina să modifice postura forțelor nucleare americane, în pofida amenințărilor ruse la adresa Ucrainei și NATO cu privier la utilizarea armelor nucleare, a a declarant marți un purtător de cuvânt, notează Hotnews.
„În mod evident, luăm în serios aceste amenințări. Dar în acest stadiu, nu am văzut nimic care să ne determine să ne adaptăm propria poziție nucleară în acest moment”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder într-un briefing de presă.