Ce se întâmplă cu şcolile la iarnă din cauza facturilor la energie. Noul ministru al Educaţiei, declaraţii categorice

De teama facturilor mari la gaz și energie electrică, unele instituții de învățământ caută soluții pentru a scădea din costuri. Ministrul Educaţiei exclude trecerea în online.
Filip Stan
13 oct. 2022, 11:41
Ce se întâmplă cu şcolile la iarnă din cauza facturilor la energie. Noul ministru al Educaţiei, declaraţii categorice

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, exclude, joi, varianta trecerii şcolilor în online din cauza crizei energetice. „Ministerul Educaţiei şi eu personal dorim ca şcolile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică sau energetică îl va lua. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învăţare”, a afirmat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, într-o conferinţă de presă.

Noi vouchere pentru elevii din România. La ce pot fi folosiţi banii primiţi

De aceea, ministrul a precizat că există discuţii guvernamentale privind ajutorul acordat şcolilor şi autorităţilor locale, ”în aşa fel încât să nu existe discuţii de trecere în online, când, de facto, copiii au nevoia să vină la şcoală”.

„Prioritatea este să păstrăm toate şcolile deschise, indiferent ce se întâmplă pe piaţa energetică”, a adăugat ministrul. Deca a menţionat că unităţile de învăţământ au preţuri plafonate. „Unitățile de învățământ beneficiază de prețuri plafonate. Orice creștere de facturi nu poate surveni decât din creșteri de consum, nu din creșteri tarifare. Cu toate acestea, am solicitat condiții normale de funcționale. Din analizele noastre nu există motive de îngrijorare – dacă apar, individual, să ne fie aduse la cunoștință.”, a mai precizat ministrul.

Vacanţă de 12 zile pentru elevi înainte de Sărbătorile de iarnă. Noutăţi majore în noul an şcolar

Cum vor școlile să facă economie la energie de teama facturilor

De teama facturilor mari la gaz și energie electrică, unele instituții de învățământ caută soluții pentru a scădea din costuri. Sunt universități care prelungesc vacanța de iarnă sau școli care scurtează orele de curs.  Există si facultăți care preferă să predea anumite materii în sistem online. Ministerul Educației nu este însă de acord cu aceste variante. Ci ar dori mai curând sprijinul autorităților locale.

La Universitatea de Științele Vieții din Timișoara cursurile se vor ține doar până la ora 16, pentru ca amfiteatrele să nu mai fie luminate seara. De asemenea, a fost prelungită vacanța de iarnă. ”Am decis creșterea perioadei de vacanță a studenților din 19 decembrie până în 22 ianuarie, perioadă în care și cadrele didactice și angajații universității, în funcție de numărul de zile de concediu, vor avea și concediu”, Tiberiu Iancu, prorector Universitatea de Științele Vieții. Reprezentații universității speră să scadă astfel costurile cu 15%.

Ca să facă economie, senatul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a decis să se întoarcă la sistemul online timp de aproape o lună. Măsura se va aplica de la sfârșitul lui noiembrie.  ”Am considerat a fi oportun să legăm și cu vacanța studenților, pentru a reduce cheltuielile și a fi eficienți”, spune Daniel Breaz, rector Universitatea 1 Decembrie1918 Alba Iulia.

Economia estimată la consumul de energie, curent și gaze, se ridică undeva la 1 milion de lei pentru perioada în care se vor ține cursurile online, plus vacanța de iarnă, în total 6 săptămani.

Și Universitatea din București a anunțat că facultățile au posibilitatea să își desfășoare până la 30% din cursuri online. Facultatea de Litere va recurge la această metodă.

În Târgu Jiu, un liceu a redus orele de curs, de la 1 octombrie, cu 5 minute. 

Cristina Goanță, director Colegiul Național Tudor Vladimirescu, Tg.Jiu: ”O oră se câștigă în fiecare seară. Elevii termină orele la ora 7, prind și microbuzul de navetă și școala beneficiază în această perioadă de o reducere la energie electrică”.

Iarna trecută, factura la gaze a depășit 100.000 de lei în perioada consumului maxim. Pe de altă parte, Ministerul Educației nu susține trecerea în sistemul online și nici reducerea duratei orelor, pentru că, spun reprezentații ministerului, în urma unei analize făcute la nivel național, bugetul pentru bunuri și servicii asigură cheltuielile cu utilități din învățământul preuniversitar până la finalul anului.

În plus, prin ordonanță de urgență, instituțiile de învățământ de stat beneficiază de prețurile plafonate pentru consum la energie, la tariful de 1 leu/kWh până la 31 august 2023.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai mare dezamăgire din viața lui Ilie Năstase. Are sufletul bucăți
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Copil de 2 ani decedat în urma unui accident casnic la Bistrița
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!