Ce să NU faci niciodată când e frig. Te poate ucide în câteva secunde

Ce nu ai voie să faci când e frig şi care sunt greşelile care ne pot îmbolnăvi sau ne pot ucide? Sunt întrebările pe care ni le punem din ce în ce mai frecvent. Specialiştii ne oferă mai multe sfaturi extrem de importante înaintea anotimpului rece.
Filip Stan
14 oct. 2022, 10:22
Ce să NU faci niciodată când e frig. Te poate ucide în câteva secunde

Este deja frig în multe zone, iar românii au început să scoată hainele groase de la naftalină. Frigul nu ne îmbolnăveşte, nu ne face să răcim dacă ne îmbrăcăm corespunzător. În plus, aerul curat este benefic pentru organism. În schimb, ne putem îmbolnăvi singuri dacă nu respectăm anumite lucruri. Când afară este frig trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător.

„Dacă este iarnă, este clar că nu ieşim afară în tricou. Nu trebuie însă nici să ne înfololim excesiv. Este recomandată o bluză de corp sau un tricou de bumbac peste care să luăm un pulover sau o geacă.

O greşeală pe care o facem mulţi dintre noi când se face frig este să ne îmbrăcăm bine în partea de sus a corpului, dar să luăm pe noi doar o pereche de blugi. Acest lucru nu ajută.

Dacă afară este ger, este recomandat să avem pe sub pantaloni un colant de bumbac sau ştrampi, în cazul femeilor. O altă greşeală pe care o facem este să ne îmbrăcăm bine, dar să nu purtăm căciulă sau mănuşi. Frigul ne ia de la extremităţi şi de aceea acestea trebuie protejate cel mai mult“, spune Florin Tudor, medic internist, pentru presa locală.

 

Urmează o iarnă foarte de grea. Europa se va confrunta încă din luna decembrie cu val de frig extrem
Dacă ne înfofolim peste măsură, nu ne va fi mai cald, ci, din contră, mai frig. „Dacă luăm pe noi mai multe rânduri de haine, mai ales cele care sunt strânse pe corp, vom transpira şi automat ne va fi mai rece. Tot aşa răcim cel mai uşor. În cazul copiilor, părinţii greşesc când le pun fularul pe gură.

Zona se umezeşte peste măsură şi aşa ajung să se dezvolte bacterii. Este complet greşit să ne acoperim gura ca să nu intre aerul rece pe acolo. De asemenea, nu luaţi mai multe perechi de şosete, deoarece afectaţi circulaţia şi veţi avea mereu picioarele îngheţate. Mai bine alegeţi încălţăminte îmblănită şi purtaţi o singură pereche de şosete pentru ca picioarul să se poată mişca în voie“, mai spune medicul.

Dacă este frig afară, asta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă tot timpul. „Dacă avem zile cu temperaturi de -20 de grade este normal să evităm să stăm mult afară. Dacă însă temperaturile de iarnă sunt normale, adică în jurul valorii de -5 grade, indicat este să ieşim afară pentru că aerul curat face bine.

O oră petrecută afară ne poate ajuta şi nu ne îmbolnăveşte. Este valabil şi pentru copii. Cu cât stăm mai multe zile închişi în casă, la căldură, cu atât vom fi mai expuşi atunci când ieşim la frig. Corpul se acomodează treptat cu temperatura şi nu este bine să aibă şocuri mari. Aşa apar bolile de sezon“, mai spune specialistul.

Prognoza meteo lunară. Vreme frumoasă şi temperaturi ridicate. Ploile vor lipsi în mare parte din ţară
Lichidele calde consumate iarna, atunci când suntem afară, nu ne ajută deloc. „Cu toţii avem tendinţa să bem ceai cald când suntem afară iarna. Acest lucru nu ne ajută. Senzaţia de căldură este temporară şi transpirăm imediat, lucru pe care nu îl dorim să se întâmple iarna. Nici alcoolul fier nu este indicat.

Senzaţia de câldură este doar la nivelul pielii şi vom ajunge din nou să transpirăm. În sezonul rece este bine să consumăm alimente naturale care întăresc sistemul imunitar. Citricele sunt foarte bune, legumele cu frunze verzi, ghimbirul fac minuni, dar şi dovlecelul ajută corpul să se adapteze mai uşor la temperaturile scăzute“, mai spune medicul.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Două bancnote vor fi retrase de pe piață. Cât timp vor mai fi valabile actualele variante
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării