Pensii 2023. Liderul PSD Marcel Ciolacu nu a exclus posibilitatea ca majorarea pensiilor să se facă în două etape anul viitor. Prima creștere ar urma să aibă loc în luna ianuarie. Se va ține cont de ce spune legea, respectiv de faptul că trebuie să fie indexate pensiile cu rata inflației. Asta înseamnă o majorare de 6%.
Dacă punctul de pensie ar crește cu 6%, atunci pensionarii ar primi în plus aproximativ 95 de lei. A doua majorare ar urma să aibă loc în luna martie sau cel mai probabil în vară, la rectificarea bugetară. Practic, sunt două scenarii. Atunci pensionarii ar urma să primească diferența de 5% până la procentul de 11%. Asta le-ar mai aduce în plus aproximativ 80 de lei.
”Minimum, minimum de la care pornim este legea. Rata inflației de anul trecut, așteptăm construcția bugetului. Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența. Vom lua decizia cea mai sustenabila”, a declarat Marcel Ciolacu.
Pensionarii s-au săturat de promisiunile autorităților și ies marți, la proteste. Bărtânii vor majorarea pensiilor cu 26%
În total, în cursul anului viitor, pensiile ar crește cu 11% însă în două etape. Și pensia minimă ar urma să crească. O majorare cu 6% de la 1 ianuarie le-ar aduce în plus celor care trăiesc în prezent cu 1000 de lei lună de lună în plus la pensie aproximativ 60 de lei, iara doua majorare din cursul anului viitor le-ar aduce încă 50 de lei.
În total, pensia minimă ar ajunge la 110 lei. Sunt scenarii luate în calcul în condițiile în care guvernanții se tem că va fi o iarnă grea iar primele luni ale anului vor avea încasări reduse la bugetul de stat.
Se discută în Coaliția de guvernare această posibilitate de a crește pensiile în două etape însă nu există o decizie fermă în acest sens.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că pensiile vor fi majorate sigur de la 1 ianuarie, iar impactul bugetar pentru o eventuală majorare a acestora cu 10% ar fi de 11 miliarde de lei.
Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor, Budăi a spus: „Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”.
Procentul de majorare a pensiilor trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare şi nu ar trebui să fie mai mare de 11%, având în vedere că orice depăşire „impactează” pe deficitul la bugetul de pensii, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
El a fost întrebat într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei pe Platforma Industrială Dacia Mioveni, în judeţul Argeş, dacă s-a stabilit un procent clar privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.
Nicolae Ciucă, anunţ pentru 5 milioane de pensionari: „Majorarea de la 1 ianuarie nu va fi mai mare de 11%”
„Vom face în aşa fel să avem cât mai curând proiectul de buget pe anul viitor pe masa Guvernului. Este un proces diferit, pentru că este pentru prima dată când realizăm astfel în ţara noastră bugetul şi, în felul acesta, şi bugetarea pe programe şi de aceea am temporizat un pic, am încetinit ritmul de realizare a proiectului de buget pentru anul viitor. Fiecare dintre ministere lucrează să-şi alinieze toate procesele interne, astfel încât să putem să realizăm această bugetare pe programe. În ceea priveşte procentul, am să continui să afirm că el trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul la pensii”, a declarat premierul, potrivit Agerpres.