Cerealele care refac ficatul, pancreasul, rinchii şi previn îmbătrânirea prematură. Cum se pot prepara

În Africa şi Asia, meiul se consumă de mii de ani. De câţiva ani, aceste cereale au devenit foarte populare şi în Europa, mai cu seamă după ce au ieşit la iveală principiile nutritive pe care le conţin şi virtuţile curative pe care le au. Meiul este recomandat mai cu seamă persoanelor cu intoleranţă la gluten.
Alina Costache
16 oct. 2022, 16:16
Cerealele care refac ficatul, pancreasul, rinchii şi previn îmbătrânirea prematură. Cum se pot prepara

Deși se consideră mai degrabă hrană pentru păsări, meiul ar trebui să se-numere printre alegerile principale în dieta noastră, fiind foarte benefic bunei funcţionări a organismului nostru.

Valori nutriţionale

100 de grame de mei conţin 378 kcal, 11 g proteine, 73 g carbohidrați, 4,2 g lipide, 8 g fibre. Meiul este, de asemenea, bogat în fosfor şi magneziu, conţinând 13% din doza zilnică recomandată, dar şi în zinc şi calciu, în vitaminele B1 şi B6.

Cerealele care refac ficatul. Beneficiile consumului de mei

  • Bogat în antioxidanţi: antioxidanții permit organismului nostru să lupte împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi, principalele cauze ale îmbătrânirii premature a celulelor noastre. Legumele, fructele și meiul sunt o sursă excelentă de antioxidanți!
  • Nu conţine gluten, prin urmare, meiul este recomandat în special persoanelor cu boală celiacă, o afecţiune intestinală cronică și autoimună. Adesea asimptomatică, boala este în general responsabilă doar de tulburări minore. Însă atunci când apar simptomele, acestea pot fi diaree, greaţă, constipaţie şi chiar dureri abdominale. Singurul remediu pentru boală este eliminarea glutenului din dietă. Meiul furnizează carbohidrați esențiali care pot înlocui cu succes carbohidraţii din paste, pâine, griş, alimente care conţin gluten.
  • Este bogat în zinc: acest mineral este esențial pentru corpul nostru. Participă la vindecarea rănilor, dezvoltarea corectă a fătului, reacțiile imune, eliberarea insulinei.
  • Este o sursă bogată de fosfor şi magneziu: fosforul contribuie la formarea oaselor și a dinților, participă la regenerarea țesuturilor, la menținerea pH-ului sângelui și la constituirea membranelor celulare. Magneziul favorizează mineralizarea oaselor, formarea mușchilor şi buna funcționare a sistemului imunitar.
  • Meiul reface ficatul, pancreasul, rinichii și previne diabetul.

Cum poate fi consumat meiul

Meiul se poate prepara sub diverse forme, după gustul fiecăruia. De exemplu, se poate consuma fiert și amestecat cu diverse legume trase la tigaie peste care se poate adăuga puțin usturoi și un strop de suc de lămâie.

Citeste si Ce beneficii are oțetul de mere asupra organismului. Care este efectul consumului de oțet înainte de culcare

Lapte de casă din mei

De asemenea, se poate face lapte de casă din mei. Această reteta te va ajuta sa controlezi diabetul zaharat. Semintele pot fi consumate cu putina apa, lapte de soia, miere sau fructe.

Se pun 5 linguri de seminte de mei intr-un pahar de apa si se lasa sa stea pana dimineata, dupa care se strecoara si se pun semintele in blender, impreuna cu fructe sau lapte. Se amesteca pana la omogenizare si se adauga miere. Se consuma bautura dimineata pentru a avea energie pe parcursul zilei si pentru a pastra nivelul glicemiei in limitele normale.

Mei cu lapte

Dacă îți place orezul cu lapte, iată că poți înlocui orezu cu mei și obții o gustare delicioasă și foarte sănătoasă. De asemenea, poți face o budincă din mei la care poți adăuga fructe preferate uscate.

Citeste si Ceaiul-minune pe care Regele Charles îl bea în fiecare dimineață. Beneficii majore pentru sănătate + cum se prepară VIDEO

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Capital.ro
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Decizie radicală luată de Chef Dumitrescu. Și-a schimbat viața total
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
2025 promite progrese semnificative în infrastructura rutieră din România
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican