Zeci de mii de români s-au trezit cu facturi calculate în mod greșit, astfel că cei care au probleme în acest sens, o pot face pentru că legea e de partea lor.
În cazul în care furnizorul refuză solicitarea se poate ajunge în instanță, însă aici sunt câțiva pași de care consumatorii trebuie să țină cont, astfel că Fundația pentru apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului a realizat un ghid practic pentru consumatorii care vor să conteste facturile la energie și gaze naturale.
Guvernul şi furnizorii se războiesc, iar românii plătesc facturi umflate la preţuri astronomice
Ghidul explică într-o serie de pași simpli ce pot face consumatorii atunci când primesc facturi nejustificat de mari, de la contestarea lor la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie și la cea pentru Protecția Consumatorilor până la contestarea în instanță.
Avocatul Adrian Cuculis a lansat şi el „Ghidul Facturilor” cu sfaturi utile pentru românii care au primit sume uriașe pe care nu le pot plăti la energie şi gaze. Iată ce trebuie să facem.
Mai exact, avocatul Adrian Cuculis propune în ghidul facturilor, cinci sfaturi simple, dar extrem de importante care ne-ar putea ajuta sa trecem cu bine de criza energetică.
1. Notificăm în scris furnizorul de energie
Noi, în săptămânile trecute am mai discutat despre cum arată facturile românilor. A mai apărut încă o factură de vreo 8.000 de euro chiar săptămâna trecută. Vorbim de o recalculare de 33.000 de lei pe ultimii 4 ani de zile.
Deci, am senzația că treaba asta e făcută deja premeditat, în condițiile în care în lege îți spune clar că ai 3 luni de zile, nu 3 sau 4 ani.
2. Contestăm întinderea valorii facturii
Şi vreau să le mai dau un sfat: facturile care depășesc sau la care sunt făcute regularizări pe 4 ani de zile ele sunt prescrise. Orice fel de datorie comercială este prescrisă.
Facturi reduse la jumătate pentru un milion de români. Voucherul social pentru energie electrică, majorat la 80%
Regularizarea peste 3 luni de zile nu trebuie plătită, ea trebuie eșalonată. Au fost cazuri de 4 ani de zile… ele sunt prescrise, nu trebuiesc plătite.
Facturile trebuiesc contestate la furnizor. Dacă vrem să mergem mai departe și să facem plângere nu să putem fără acest pas 2.
3. Solicităm furnizorului de energie să pună la dispoziție metrologia contorului şi verificăm cu indexul vechi dacă nu cumva este vreo discrepanță
De fapt, solicităm buletinul metrologic al contorului respectiv, fie că vorbim de un contor vechi sau un contor inteligent.
Culmea este că distribuitorii primesc citirea lor și furnizorii tot regularizări pe luni de zile fac. Lucru inexplicabil, pentru că acel contor are programată o dată prestabilită prin care să transmite acel index.
Și noi primim facturi în continuare pe luni de zile! E foarte important să avem meteorologia, pentru că în decursul timpului s-a constatat că în momentul în care e defazat contorul electric și nu-ți înregistrează corespunzător poți să înregistrezi un consum astronomic.
La un moment dat, o casă simplă a primit o factură aproape pentru tot cartierul și e clar că ceva s-a întâmplat acolo sau, atenție, e foarte important că e posibil pe circuitul acesta cineva să fure curent.
4. Dacă nu primim răspuns favorabil în maximum 15 zile, trimitem plângerea la ANRE
Trimitem plângerea la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la Departamentul de Protecție a Consumatorului sau direct la ANPC.
La ANRE se pot adresa și persoanele fizice, dar să nu uităm de profesioniști, că și ei sunt cei care țin economia în funcțiune.
La ANPC, în schimb, nu te poți duce în calitate de persoană juridică, dacă ai firmă, nu poți să notifice ANPC-ul.
ANPC-ul se ocupă doar de persoane fizice, în cazul acesta. În schimb, ANRE-ul poate primi plângerea și unei persoane fizice, dar și unei persoane juridice.
5. Deschidem o acțiune în instanță pentru anularea facturilor
ANPC, sfaturi pentru consumatori
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că, în urma controalelor referitoare la modul în care sunt calculate facturile la energie, a concluzionat că sunt informaţi insuficient consumatorii de către furnizorii de energie privind importanţa transmiterii indexului, dar şi că există personal insuficient al acestor operatori pentru citirea contoarelor. ANPC a menţionat că va propune ANRE introducerea unui sistem de semnalizare a prezenţei fizice, pe teren, a cititorului de contor.
Marcel Ciolacu, anunţuri pentru români: Salariul minim de 3.000 lei şi o creştere de minim 10% a pensiilor, într-o singură tranşă
ANPC a prezentat, marţi, cauzele cele mai frecvente ale nemulţumirilor din ultima periodă legate de calcularea facturilor la energie.
“Consumatorii sunt insuficient informaţi de către furnizorii de energie cu privire la importanţa transmiterii indexului către aceştia, periodic, şi la consecinţele neducerii la îndeplinire a acestui act. Lipsa personalului sau existenţa unui personal insuficient pentru citirea contoarelor/indexului consumat, pentru o verificare a transmiterii valorii corecte a acestuia, astfel încât facturile să poată fi calculate pe baze corecte de consum”, a transmis ANPC.
ANPC a menţionat că va propune Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introducerea unui sistem de semnalizare a prezenţei fizice, pe teren, a cititorului de contor, astfel încât consumatorul să fie informat asupra momentului citirii indexului de consum.
ANPC consideră, însă, că soluţia cea mai simplă pentru rezolvarea problemei calculului facturilor la energie ar fi respectarea Legii nr. 123/2012, art. 66, alin. 4 care prevede că: ”… ANRE poate aproba devansarea aplicării calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, în condiţiile unor analize cost-beneficiu ce demonstrează existenţa avantajelor şi la nivelul consumatorilor, iar alegerea acestei soluţii este mai avantajoasă decât cea a instalării contoarelor clasice”.