Slănina are beneficii surprinzătoare pentru sănătate. De ce este recomandată de medici în fiecare zi, în detrimentul mezelurilor din comerţ

Medicii spun că slănina este sănătate pură! Deşi mulţi se feresc acum de ea din cauza grăsimii, nutriţioniştii o recomandă!
Filip Stan
18 oct. 2022, 13:06
Slănina are beneficii surprinzătoare pentru sănătate. De ce este recomandată de medici în fiecare zi, în detrimentul mezelurilor din comerţ

Slănina româească va fi un lux în acest an, chiar şi de Sărbători. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță că efectivele de porci din România sunt tot mai mici și va trebui ca statul să caute alte surse de asigurare a hranei pentru populație. Petre Daea a mers din nou zilele acestea în mijlocul fermierilor la primul târg de agricultură dedicat fermei de familie. Agricultorii l-au asaltat cu întrebări şi mici cadouri însă, nu a durat mult până când problemele au ieşit la iveală. Mai ales când Petre Daea i-a atras atenţia unui fermier spunându-i că animalele nu sunt îngrijite.

Fermele se închid pe măsură ce apar noi cazuri pozitive de pestă porcină. În Timiș urmează să fie sacrificați 40.000 de porci, după ce în urmă cu 2 zile s-a descoperit un caz de infectare.

Petre Daea: „Din nefericire, acest virus ne va costa”

„În România, nu putem să scăpăm de ea. Din nefericire, ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus. Pe de o parte se reduc efectivele de animale. Noi la Ministerul Agriculturii după 3 ani de zile de așteptare, iată că am dat drumul la  la actele normative care se susține reproducția. Tot timpul sub presiunea și sub teama aceasta, ceea se întâmplă în momentul în care nu avem leac pentru acest virus. Apar aceste reduceri de efective şi te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Medicii spun că slănina este sănătate pură! Are beneficii surprinzătoare are pentru sănătate. Deşi mulţi se feresc acum de ea din cauza grăsimii, nutriţioniştii o recomandă! Este un bun medicament în zilele friguroase şi, consumată în cantităţi moderate, scade colesterolul şi ajută inima. În plus, nu este nici greu de preparat.

Slănina la micul dejun. Nutriţioniştii recomandă 3-4 felii în dimineţile geroase. Secretul pentru o imunitate de oţel!

Slănina, pe care bunicii noştri o mâncau la micul dejul este sănătate curată. În gospodăriile de la ţară, slănina afumată este pregătită după o reţetă veche, numai după ce este ţinută şapte zile în saramură. După ce a stat 24 de ore la afumat, slănina este gata.

Nutriţioniştii spun că slănina de porc conţine acizi graşi Omega 3. Creşte imunitatea şi are şi beneficii cardiace. Cu o singură condiţie. Să fie consumată în cantităţi mici.

BENEFICIILE SLĂNINEI

  • scade colesterolul rău;
    ajută la imunitate;
    ajută sistemul vascular;

„Slănina este o formă de ajutor contra colesterolului rău. Are în compoziţie mineralul numit seleniu, nu face decât să ridice rata metabolică, rata metabolică fiind viteza cu care organismul nostru procesează nutrienţii”, explică Ionuţ Ignat, medic dietetician.

80 de grame pe zi este porţia maximă recomandată de nutriţionişti.

Dieta cu SLĂNINĂ face furori printre vedete. Trucul pe care trebuie să îl știe româncele să slăbească simplu și ușor

12 reţete simple pentru a obţine  slănina de porc tradiţională 

Primul şi singurul pas obligatoriu este saramurarea şuncii. Aceasta se poate face în două moduri: se prepară saramură din apă şi sare şi se acoperă şunca, bine aşezată şi ordonată într-un vas sau, al doilea mod, se sărează direct bucăţile de şuncă.

Slănina albă. Slănina albă sau slănina sărată se prepară din slănina de pe spatele porcului. Slănina modelată corespunzător (fâşii de 35×25 cm), cu marginile netede se freacă bine cu sare de bucătărie în vasul pentru sărat, pe cât posibil să nu atingă fundul vasului. Bucăţile se aşează cât mai strâns între ele, fără goluri de aer, pentru evitarea râncezirii. Vasul se acoperă şi se pune la loc răcoros şi întunecos. După 10 zile se scot bucăţile de slănină din vas, se freacă din nou cu sare şi se aşează din nou în vas, dar în ordine inversă de cum au fost aşezate. După alte 11 zile slănina este gata maturată. Se păstrează, bine sărată, cu bucăţile aşezate strâns una peste alta într-un loc răcoros şi întunecos, lipsit de curenţi de aer. Să nu ne temem de a pune cât mai multă sare deoarece slănina absoarbe doar atâta cât este necesar pentru saturaţie, dându-i un gust plăcut.
Adevărul despre SLĂNINĂ. Greşeala pe care o fac toţi românii în legătură cu delicatesa numită „somonul cu picioare”
Slănină extra. Acest fel de slănină se prepară din partea de pe spate a purcelului, de rasă Mangaliţa. Bucăţile lungi de 30-40 cm, late de 10-15 cm şi groase de 1,5 cm se freacă cu sare şi se aşează strâns într-un vas de lemn. Se ţin astfel 6 zile. În a treia zi bucăţile se întorc. După această sărare uscată, bucăţile se aşează pentru o altă săptămână într-o saramură mijlocie condimentată cu ienupăr. După ce slănina s-a pătruns de saramură se scoate din vas, se curăţă şoricul, se şterg bine bucăţile de slănină şi se prepară cu amestec de sare fină şi coriandru sau cuişoare pisate.

Slănină cu măghiran. Slănina cu maghiran se prepară din costiţele cu şoric sau grabăn cu şoric. Bucăţile se ţin 8 zile în saramură mijlocie. În ziua a patra se întorc bucăţile de slănină. După scoaterea din saramură se ţin timp de o oră în apă la 75-80°C, condimentată cu enibahar, maghiran, foaie de dafin şi piper. Să avem grijă ca apa să nu dea în clocot. După fierbere slănina se presară cu boia de ardei dulce.

Slănină cu usturoi. Se taie din costiţă fâşii de 30×20 cm se subţiază până la grosimea de 2,5 cm. Bucăţile se freacă cu sare şi se sărează încă odată atunci când se aşează în vasul de sărat. Sărarea ţine 6 zile, dar după 3 zile bucăţile se întorc. După trecerea celor 6 zile, bucăţile se slănină se spală şi se ţin timp de 60 de minute în apă la 80°C. După aceea, slănina se freacă cu usturoi pisat şi se atârnă pe o bară pentru răcit şi zvântat.

Slănina gătită în coji de ceapă – Cea mai bună metodă de preparat slănina de porc. Ce boli poate vindeca slănina cu ceapă!

Slănină cu boia (papricată). Bucăţile se slănină de 30×15 cm şi groase de 2-3 cm se sărează şi se pun în vas la sărat pentru 6 zile. A treia zi bucăţile se întorc astfel ca acelea care au fost deasupra să ajungă la fundul vasului. După ce le scoatem din sare, bucăţile se spală şi se pun sforile, apoi se fierb o jumătate de oră în apă fără clocot. După fierbere slănina se presară cu boia de ardei dulce (15 g/kg) şi usturoi pisat (5 g/kg), apoi se agaţă pentru răcire.

Slănină de guşă papricată. Acest fel de slănină se prepară din partea de la gât (guşă), în stare proaspătă sau sărată, cu şoric şi cu straturi de carne. Slănina sărată întâi, o desărăm în apă şi o punem la fiert în apă nesărată, dar condimentată. Cea proaspătă se pune la fiert în apă uşor sărată şi condimentată. În apa de fiert se pun câteva boabe de piper, o foaie de dafin, puţină ceapă, usturoi şi coriandru.
Slănina se fierbe în apă ce nu clocoteşte prea tare şi se încearcă cu o furculiţă când este gata. Se scoate din apă, se presară cu boia de ardei dule şi se pune la un loc răcoros pentru răcit. Atenţie la fierbere! dacă fierbe prea mult îşi pierde din calitate.

Slănină afumată simplă. Slănina afumată simplă se prepară din slănina sărată de pe care se scutură sarea. Se taie în bucăţi de 30-50 cm lungime şi 10-15 cm lăţime din slănina groasă de 2-4 cm. Bucăţile de slănină se pun la desărat în apă călduţă timp de o oră, apoi în apă cât mai rece pentru un sfert de oră. Apoi bucăţile legate cu sfoară se pun la zvântat şi se dau la fum. După 2-3 zile culoarea lor devine roşcată-gălbuie şi afumarea se consideră terminată. Temperatura fumului să nu fie mai ridicată decât temperatura camerei.

Slănină afumată cu boia (papricată). La prepararea acesteia se folosesc costiţe. Costiţele proaspete se şterg cu o cârpă curată şi uscată şi se modelează după preferinţă. Se freacă cu sare măcinată fin. După această sărare prealabilă, se aşează bucăţile în vasul de sărat, cu şoricul dedesubt, fiecare bucată presărându-se cu sare. Acesta contituie primul strat. Apoi straturile le aşezăm în aşa fel încât şoricul să fie peste şoric şi partea de slănină peste partea de slănină. Între straturile de slănină se pot pune şi căţei de usturoi.
Acest fel de slănină se ţine în sare în jur de 8-10 zile, fiind întoarse din trei în trei zile, astfel ca părţile de jos să ajungă deasupra. În cursul întoarcerii bucăţile trebuie scăldate în saramura din fundul vasului.
După terminarea sărării, bucăţile se aşează pe masă şi se presară cu boia, pe partea cu slănină. Boiaua o frecăm se slănină cu o bucată de cârpă uscată apoi lăsăm să stea 4-5 ore. În sfârşit se pun la zvântat după care se dau la fum.

Kaiserfleich – piept afumat. Pentru acest preparat se foloseşte pieptul striat cu carne. Se scot oasele şi se taie fâşii de 10-15 cm lăţime. Bucăţile obţinute se freacă cu sare şi se aşează în vasul pentru sărat (de preferinţă de lemn) strâns, ca şi slănina sărată. După trei zile se scot din sare, se scutură de sarea rămasă, se pun într-un alt vas în saramură mijlocie, adică: se dizolvă 950 g de sare în 5 litri de apă şi se mai adaugă 10 g silitră şi 7 g zahăr. Carnea trebuie să fie bine cuprinsă de saramură. După patru zile bucăţie ââle se întorc, iar după alte patru zile se scot din saramură, se clătesc cu apă călduţă şi după o zi de zvântat se pun la fum rece pentru 48 de ore.

Slănină ţigănească. Se prepară din slănina de pe burta porcilor de aproximativ 100-120 kg. Din slănina răcită se scot coastele şi se modelează bucăţi de 35-40 cm lungime şi 15-20 cm lăţime. Bucăţile de slănină se freacă cu sare şi se aşează strâns în vas de lemn (ciubăr). După trei zile se pun în saramură mijlocie în care se mai pune usturoi zdrobit, foaie de dafin şi piper. Bucăţile de slănină se ţin 8 zile în saramură, dar a patra zi se întorc. După scoaterea din saramură se spală în apă călduţă, se pun la zvântat şi se dau la fum până devin roşii închis la culoare.

Slănină de Gherla. Costiţa striată cu carne se taie în bucăţi late de 15-20 cm, lungi de 30-35 cm şi se freacă cu sare. Între bucăţi se pun seminţe de coriandru şi se aşează în vas de lemn. După trei zile, slănina se pune în saramură mijlocie în care se mai pun 1-2 foi de dafin, piper, usturoi, mult coriandru şi ienupăr. Saramura trebuie să acopere bine toate bucăţile de slănină. Durata ţinerii în saramură este de 8 zile, a patra zi bucăţile se întorc în saramură. După scoaterea din saramură se spală, se zvântă o zi şi apoi pentru doua zile se pun la fum rece şi slab.

Înroşirea slăninei. La slănina sărată se întâmplă ca în apropierea şoricului să se înroşească, roşeaţa descrescând de la şoric. Acesta este un fenomen care semnalizează alterarea slăninei şi se datorează de cele mai multe ori contactului slăninei sărate cu fier. Albumina din şoric se descompune, apare rodanina care în contact cu fierul devine fero-rodanat, care cu toate că nu este nociv sănătăţii, semnalizează apropiata râncezire a slăninei.

Secretul slăninei de porc! Slănina e mai sănătoasă decât credeai! Cine trebuie să consume „somonul” neaoş românesc

Slănina are o mulțime de beneficii asupra organismului uman, precum întărirea sistemului imunitar, iar lista efectelor pozitive e lungă. Rezultatele unui studiu de laborator au fost surprinzătoare.

Slănina de porc conține mult colesterol, iar acest lucru a determina românii să evite consumul ei. Nutriționiștii au pus-o într-o lumină proastă, însă produsul tradițional nu este atât de nociv sănătății dacă știi cum și în ce cantități să îl consumi. Cantitățile mici de slănină de porc au același aport de grăsimi ca și uleiul de măsline sau somonul, atât de recomandat de specialiști.

Dacă ai dureri articulare, cel mai eficient este ca înainte de culcare să freci bine articulațiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin mașina de carne, la care să adaugi o lingură de miere de albine. Deasupra se aplică un celofan, se învelește și se lasă să acționeze peste noapte.

Dacă ai dureri dentare, poți aplica o felie mică de slănină nesărată pe dintele dureros, între gingie și obraz, timp de 25-20 de minute.

De asemenea, pentru mastită trebuie să aplici o felie subire de slă­nină veche, deasupra pui o bucată de staniol apoi bandajezi sau lipeşti cu leucoplast.

Conform frunzadetei.ro, pentru eczemă, trebuie să topești slănină nesărată, apoi amesteci bine cu două linguri de grăsime topită albușuri de la două ouă crude, 100 g pastă din fructe de solanum, trei linguri suc de ros­topască.

Alifia se lasă la macerat 2-3 zile, la rece, apoi poți unge locurile bolnave, de două ori pe zi.

Mănâncă slănină de casă, beneficiile sale sunt uimitoare

Slănina, prietenul fumătorilor

Este recomandat fumătorilor să consume puțină slănină deoarece are seleniu în compoziția sa, care întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea organelor vitale. Astfel, pagubele cauzate de ţigări se reduc.

Slănina protejează stomacul

De asemenea, pasionații de băuturi alcoolice pot servi puțină slănină lângă un pahar de vin sau bere. Acest produs alimentar încetineşte intoxicarea alcoolică deoarece acoperă pereţii stomacului cu grăsime şi creaază astfel un pansament gastric, care previne absorbţia rapidă a alcoolui.

Oprește durerile dentare

Slănina este prietena dinților deoarece reduce treptat durerile. Persoanele care se confruntă cu dureri dentare pot aplica o felie mică de slănină pe dintele cu pricina, între gingie şi obraz. Așteaptă un sfert de oră, iar durerea va dispărea treptat. Acest remediu naturist este recomandat doar în situațiile extreme în care nu puteți vizita un medic stomatolog. Problemele dentare pot fi îndepărtate doar de un specialist medical.

Slănina sprijină tonusul muscular

De asemenea, cantităţile mici de grăsime din slănină reglementează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac. În plus, sprijină tonusul vascular.

Remediu natural împotriva durerilor de articulații

Dacă suferi de dureri articulare, dar simți că unguentele din farmacie nu mai dau randament, atunci ai putea încerca și acest remediu tradițional românesc. Înainte de culcare, freacă bine articulaţiile cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne. Adaugă și o lingură de miere de al­bine peste. Compoziția se acoperă cu celo­fan sau hârtie de pergament, apoi se înve­leş­te piciorul cu un fular de lână şi se așteaptă până dimineață.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni