Acest atentat este unul dintre cele mai sângeroase din ultimii trei ani la Karachi, plămânul economic al Pakistanului, afectat deja de un război nemilos al bandelor şi un val de asasinate pe fondul rivalităţilor politice, etnice şi economice complexe.
Explozia de duminică seara a avut loc în apropiere de intrarea în cartierul Abbas Town populat de minoritatea musulmană şiită, potrivit unor surse poliţieneşti, care au precizat că au fost ucişi însă şi sunniţi şi că ţinta exactă a atentatului rămâne necunoscută.
„Cel puţin 45 de persoane au fost ucise şi alte 130 au fost rănite. Bilanţul ar putea să crească depoarece aproximativ jumătate dintre răniţi sunt în stare gravă”, a declarat Hashim Raza Zaidi, funcţionarul cu ce mai înalt rang din Karachi. Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Sănătăţii din provincia Sind, a cărei capitală se află la Karachi, a menţionat peste 40 de morţi.
Ca la un cutremur de pământ
Peste 100 de magazine şi apartamente au fost avariate de explozie, iar balcoanele s-au prăbuşit, potrivit unui fotograf al AFP. „Era pe balcon, unde este?”, striga o mamă ce îşi căuta fiul la spitalul Patel, unde au fost transportaţi numeroşi răniţi.
„Eram în apartamentul meu situat la etajul al treilea al unei clădiri. Deodată am auzit o explozie puternică. Am crezut că imobilul se va prăbuşi, era ca un cutremur de pământ”, a declarat pentru AFP Ijaz Ali, în vârstă de 37 de ani, un şiit rănit la cap şi în piept, aflat în spital împreună cu cei doi fii ai săi în vârstă de 10 şi, respectiv, 12 ani, ambii răniţi.
„Geamurile apartamentului meu s-au spulberat, ceva m-a atins la cap şi mi-am pierdut cunoştinţa. Mi-am revenit la spital şi sunt uşurat să văd că familia mea a supravieţuit”, a adăugat el.
A doua explozie a urmat la scurt timp, dar „natura” acesteia nu era cunoscută duminică seara de autorităţile care încercau să afle dacă bomba ascunsă în vehicul a fost activată de la distanţă, de un detonator sau de un kamikaze.
Pakistanul a fost îndoliat la începutul anului de două atentate antişiite, cele mai sângeroase din istorie, care s-au soldat cu aproape 200 de morţi la Quetta, capitala provinciei vecine Balucistan (sud-vest). BBC online scrie că autorităţile Curţii Supreme a Pakistanului au cerut luna trecută să se ia măsuri pentru protecţia mai eficientă a comunităţii şiite din această ţară.