„Cât este de prioritară aderarea la Schengen, despre asta putem să discutăm. Din punctul nostru de vedere nu a fost niciodată prima prioritate a României, dar sigur că rămâne un obiectiv pentru că ne-am dorit acest lucru, am cheltuit nişte bani, am făcut nişte eforturi organizatorice, tehnice, eforturi diplomatice şi este un scop ce trebuie atins”, a spus Crin Antonescu.
Preşedintele Senatului susţine că statele europene care se opun intrării României în spaţiul Schengen trebuie să aducă motive solide în sprijinul poziţiei lor. „Sunt perfect solidar cu poziţia ministrului de Externe prin care, dacă cineva doreşte să blocheze discutarea şi luarea unei decizii, trebuie să aducă nişte argumente, argumente pe care România este îndreptăţită să le ceară”, a declarat Antonescu.
Acesta susţine că România a îndeplinit condiţiile impuse pentru intrarea în zona Schengen. „România a îndeplinit şi nu de acum, ci de multă vreme tot ce trebuie să îndeplinească în legătură cu acquis-ul pe Schengen şi că, în conformitate cu condiţiile Tratatului, acet lucru merită să se discute şi merită să se ia o decizie favorabilă”, a conchis Antonescu.
Ministrul de Interne german, Hans Peter Friedrich, a declarat că Germania se va opune prin veto aderării Românieila Spaţiul Schengen, când se va încerca stabilirea unei date certe a aderării la spaţiul european fără frontiere.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat săptămâna trecută că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI va afecta „credibilitatea procesului”, iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.
Victor Ponta a declarat că Titus Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen.
Între 13-15 martie are loc Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde va fi abordată iar aderarea României şi a Bulgariei la Schengen.
Decizia aderării României la spaţiul Schenghen a fost amânată în nenumărate rânduri, din cauza obiecţiilor pe care, mai multe ţări europene le au în privinţa României.
Romania şi Bulgaria, membre ale UE din 2007, sunt subiectul unui mecanism de monitorizare pe Justiţie, combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate. Comisia Europeana a constatat în continuare problemele la aceste capitole.