Facturile la energia electrică vin cu întârzieri foarte mari, dar și cu prețuri uriașe. După foarte multe promisiuni deșarte, autoritățile i-au lăsat pe români la mila furnizorilor.
Singura soluție pe care oamenii o au în aceste momente, este să negocieze cu furnizorul și să spere că acesta va accepta plata facturilor în mai multe tranșe.
”Nu putem decât să apelăm la bunul simţ al furnizorilor”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.
Eșalonarea facturilor este singura soluție care i-ar mai ajuta pe românii și așa împovărați de valul de scumpiri să respire, însă furnizorii nu sunt obligați să facă acest lucru.
”Nu există o obligaţie. Acesta poate fi catalogat ca un beneficiu oferit de furnior clientului final”, a declarat Adrian Vintilă, FEL România.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi sfătuiește pe furnizori să adopte modelul Electrica și Hidroelectrica care nu îi vor penaliza pe românii care nu au primit facturile la timp și le vor reeșalona plățile, dacă sumele sunt foarte mari.
”Le-aş transmite furnizorilor să ia modelul şi celor de la Electrica, şi celor de la Hidroelectrica, care au ieşit cu un comunicat şi au spus că românii care nu au primit facturi, pentru că nu este vina românilor că nu au primit facturile la timp, nu vor plăti penalităţi şi vor putea reeşalona la plată, dacă sumele sunt foarte mari”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
În acest moment, nu există reglementări care să oblige companiile din energie să eșaloneze facturile românilor, mai mult unii furnizori cer un avans din valoarea totală a facturilor şi depunerea unei cereri pentru a solicita acest lucru.
”Există două termene pe care le putem implementa în legislaţie. scadenţă, obligatoriu, şi un termen de graţie. şi prelungim acel termen de graţie sau îi mai dăm omului un răgaz de 30 de zile, 40 de zile, care, până la urmă, tot o eşalonare înseamnă”, a declarat Adrian Vintilă, FEL România.