Cercetarea măsoară influența europarlamentarilor luând în calcul o serie de criterii grupate în următoarele categorii: poziții de conducere formale și informale, activitatea legislativă efectivă, rețeaua politică, apartenența la comisii și comportamentul de vot.
Aflat la al patrulea mandat, europarlamentarul este membru al Conferinței președinților de comisie, având în vedere că deține funcția de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, poziție din care a reușit să influențeze legislația în domeniul energiei.
Mai mult, Cristian Bușoi a avut o contribuție considerabilă asupra normelor din acest domeniu și ca urmare a rolului său de raportor al Parlamentului European pentru ”Fondul de cercetare pentru cărbune și oțel”, dar și din prisma poziției de raportor alternativ pentru ”Revizuirea rezervei pentru stabilitatea pieței aferentă comercializării certificatelor de emisii (EU ETS)”.
Cu un scor de 61 de puncte, europarlamentarul, care a fost și responsabilul Parlamentului European pentru emblematicul program de sănătate al UE, se află și în acest an printre primii 20 ”cei mai influenți eurodeputați” din Parlamentul European în ”MEP Influence Index 2022: Top 100 most politically influential MEPs”, clasament realizat de EUMatrix.
România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de eurodeputați. 14 dintre aceștia fac parte din grupul PPE, cel mai influent grup politic, 10 din S&D, 8 sunt membri ai grupului Renew Europe și un europarlamentar român face parte din grupul ECR.