Noua categorie de români care vor primi sprijin de la guvern se referă la antreprenori, în special la cei aflați la început de drum. Mai precis, îi vizează pe cei care intenționează să pună bazele unei afaceri într-o zonă de munte.
Astfel, executivul Nicolae Ciucă a adoptat trei hotărâri prin care se pot aloca fonduri importante pentru demararea unor astfel de investiții. Beneficiarii fondurilor trebuie să-și înființeze stâne, centre de colectare sau prelucrare a laptelui sau centre de colectare a fructelor de pădure, ciupercilor sau plantelor medicinale.
Proiectul ce vizează stânele trebuie să aibă o valoare de maximum 300.000 de lei, adică de aproape 61.000 de euro. Jumătate din sumă reprezintă ajutorul de la stat. Restul contribuției trebuie să și-o asume antreprenorul.
În cazul celorlalte două proiecte, valoarea maximă trebuie să fie de maximum 500.000 de lei, respectiv 600.000 de lei, adică puțin peste 101.000 de euro, respectiv peste 121.000 de euro. Contribuția statului reprezintă 40%.
Pentru cele trei scheme de ajutor, termenul de aplicare expiră la finalul acesti an. Plățile vor fi efectuate până la finalul lui 2023.
Prin intermediul inițiativei susținute în principal de către Petre Daea, ministrul Agriculturii, guvernul își propune să încurajeze fermierii să investească în zona montană, să ofere pieței interne produse de calitate, sănătoase și de asemenea, să creeze locuri de muncă, într-o perioadă care se anunță extrem de dificilă.