El a opinat totodată că ar fi fost foarte posibil, dacă ministrul german ar fi ridicat mâna, să se fi înregistrat o majoritate împotrivă.
„Prudenţa arătată azi de primul-ministru este de bun augur, sper să se menţină în această linie”, a mai spus Băsescu.
Băsescu a precizat totodată că ministrul german de Interne este un suporter al României. „Îl cunosc, e un suporter al României, însă oricine citea ultimul raport MCV ar fi făcut un pas înapoi„, a spus Băsescu.
El a adăugat că se încearcă acreditarea ideii că se teme Germania de romi şi invazia câtorva mii de români.
„Din punct de vedere al ministrului german de interne, România şi Bulgaria au o singură problemă în privinţa intrării în Schengen: corupţie”, a spus Băsescu.
Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Hans-Peter Friedrich (CSU) doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele ţări vor fi admise, „intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.
„Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor”, a completat ministrul german.
„Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază”, a spus Friedrich. „În momentul de faţă nu este cazul”, a adăugat el.
Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că nu consideră poziţia exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziţia pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci „a unei părţi din guvernul creştin-democrat” din PPE, din care face parte şi PDL.
„În primul rând, nu mă surprinde poziţia ministrului de Interne al Germaniei. Nu aş spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creştin-democrat, din PPE, din care face parte şi PDL”, a declarat Corlăţean duminică seară.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că intenţia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de către Germania a dreptului de veto în Consiliul JAI la discutarea aderării la Schengen, menţionând că Executivul îşi asumă schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale României.
„Am luat act de decizia enunţată de ministrul german de Interne şi atunci e clar că în Consiliul JAI Germania, dacă va fi obligată, îşi va exercita dreptul de veto. Intenţia noastră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru că nu asta este ideea pe care o urmărim. Intenţia noastră este de a prezenta încă o dată în JAI motivele şi îndeplinirea criteriilor tehnice. Dacă vom obţine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui făcut în viitor, e foarte bine, nu vreau să exportăm probleme din România dincolo de graniţe şi în alte consilii”, a declarat Ponta, la USL.