Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că respectă decizia lui Dîncu de a renunţa la portofoliul de la Apărare şi că i-a solicitat premierului Ciucă să preia interimatul până la numirea unui nou ministru.
„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO„, a scris şeful PSD pe Facebook.
Marcel Ciolacu a mai oferit, ulterior, răspunsuri la câteva întrebări adresate de presă, printre care şi dacă ştia despre intenţia lui Dîncu de a demisiona din cauza neînţelegerilor cu preşedintele Iohannis.
„Am citit, la fel ca si dumneavoastra, in demisia domnului Dîncu acest lucru. Stiam de demisia dansului. Am crezut ca s-a depasit momentul si s-au adus explicatiile la acea declaratie. Totusi, daca intram intr-o logica, orice conflict se incheie cu o negociere. Mai mult, domnul Dîncu nu s-a referit vreodata la un teritoriu sau teritorii care sa fie cedate de Ucraina. PSD nu are nicio problema in a alege alt ministru al Apararii, dar aceasta decizie o voi lua impreuna cu colegii mei.”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia lui Vasile Dîncu din functia de ministru al Apărării, urmând să revină cu detalii referitoare la asigurarea interimatului.
Vasile Dîncu a demisionat din funcţia de ministru în această dimineaţă „pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”.
Reamintim că Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.
„Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Dîncu, la Prima TV.
Potrivit acestuia, Rusia are resurse să prelungească războiul. „Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”, a explicat Dîncu.