În sistemul bugetar, dezechilibrele salariale sunt binecunoscute. Veniturile profesorilor sunt în continuare extrem de mici, chiar mai modeste decât cele ale șoferilor de la diverse instituții.
De exemplu, în 2022, salariul brut al unui șofer din cadrul Ministerului Educației este mai mare decât cel pe care ar fi trebuit să-l aibă un cadru didactic gradul II, cu 25 de ani vechime în învățământ, potrivit grilei salarizării 153/2017.
În septembrie 2022, un șofer de la Ministerul Educației, cu gradul 5, a avut un salariu de bază, brut, de 4.628 de lei, potrivit grilei de salarizare de pe site-ul Ministerului. Pe lângă această sumă, se mai adaugă încă 410 lei pe lună spor de condiții vătămătoare.
Un șofer cu gradația 3 a avut în septembrie 2022 un salariu brut de 4.403 lei, la care se adaugă 390 de lei – spor pentru condiții vătămătoare. Salariul brut de 4.403 este mai mare decât cel al unui profesor cu gradul didactic I și vechimea între 1 și 5 ani, după cum figurează în Legea salarizării nr. 153 din 2017.
Potrivit Legii nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, un profesor cu gradul II și peste 20 de ani de vechime ar trebui să aibă un salariu de bază de 4.554 de lei în 2022.
Dacă salariile cadrelor didactice ar ajunge la cele din legea menționată, profesorii cu gradul I și o vechime între 10 și 15 ani nu ar avea salariul brut al unui șofer cu gradația 5 din Ministerul Educației, se arată pe EduPedu.
Perspectivele inflaționiste nu sunt deloc fericite. Luminița de la capătul tunelului este extrem de departe, pentru mulți dintre români, a avertizat economistul Adrian Negrescu.
„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.
Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a declarat Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.
În 2023, salariile bugetarilor vor rămâne înghețate, potrivit surselor din guvern.