Preţuri la dovlecii de Halloween. dar cum anul acesta preţurile la produsele alimentare, nealimentare şi la servicii au explodat, trebuie să ne aşteptăm ca şi de sărbătoarea Halloweenului să scoatem din buzunare o sumă semnificativă.
Dovlecii, spre exemplu, au în pieţe preţuri de-a dreptul exorbitante. Cei mai ieftini au preţuri cuprinse între 15 şi 32 de lei, iar cei mai scumpi ajung chiar şi la 80 de lei. Aşa că dacă vrei să serbezi cum se cuvine Halloweenul şi să îţi decorezi casa cu mai mulţi dovleci, investiţia va trebui să fie una serioasă. Preţurile acestea se găsesc ăn pieţe precum Piaţa Domenii şi Aviaţiei.
Produsele de bază au explodat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Alimentele de bază au ajuns să coste şi cu 50% mai mult faţă de anul trecut. Creşterea este enormă la pâine. O franzelă a ajuns să coste şi cu 180% mai mult ca anul trecut.
În doar un an, românii au ajuns să plătească cu aproape 45 de lei mai mult pentru un coș format din 11 produse de bază. În coșul de cumpărături nu există nici măcar un produs care să coste la fel ca anul trecut, toate sunt mai scumpe cu cel puțin un leu, potrivit unei analize Digi24. Printre alimentele care au înregistrat cele mai mari salturi se numără pâinea, zahărul, făina, uleiul și produsele lactate. Mai mult plătim și pentru carne.
Şi pentru că sărbătorile de iarnă sunt la o aruncătură de băţ de Halloween, trebuie să ne aşteptăm să scoatem din buzunare o sumă impresionantă pentru masa de Crăciun.
Petre Daea, a vorbit miercuri seara, în direct la România TV, despre creșterea prețurilor la alimentele de bază. În timp ce românii se chinuie să facă față costurilor tot mai mari la alimente, ministrul Agriculturii este încântat de faptul că România se află în topul țărilor cu cele mai mari creșteri de prețuri din UE.
În timp ce românii sunt sufocați de costurile tot mai mari la alimente, ministrul Agriculturii a declarat în cadrul emisiunii „Punctul Culminant”, că el constă o anumită scădere a prețurilor pe piața internă și spune că nu ”ar fi motive obiective să crească”.
”Constatăm o liniștire a prețurilor pe piață datorită faptului că prețurile la materia primă s-au aplatizat, au râmas într-un platou al prețului chiar cu o anumită scădere ca urmare a concurenței a produselor care vin din Ucraina.
Iată că și pe zona asta a prelucrării, a procesării care utilizează gaze și energie elctrică lucrurile s-au liniștit. Nu ar fi motive obiective să crească prețurile în continuare și ne putem aștepta la o liniștire a lor.
Tot au crescut prețurile, am văzut și graficul acesta de creștere a prețurilor la pâine care s-a comentat în presă foarte foarte puternic spunându-se că au fost creșteri foarte mari, dar în realitate au fost creșteri peste tot. România nu se află în plutonul fruntaș privind creșterea prețurilor. Pe piețele din afară prețurile sunt mai mari decât la noi. La noi prețul e 4 lei la mere, în afară e 4 euro”, a spus ministrul Agriculturii, la România TV.