PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară – atrage atenția asupra situației critice cu care se confruntă fabricile de medicamente din țară, care ar putea fi nevoite, în curând, să sisteze producția anumitor medicamente fabricate local, din cauza creșterii explozive a costurilor cu utilitățile, materiile prime și materialele utilizate în producția de medicamente, mai mari chiar și cu 300 la sută, față de anul trecut.
Creșteri și de trei cifre ale prețurilor la ingrediente active farmaceutice, față de 2021. Astfel, prețurile ingredientelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creșteri extraordinare, comparativ cu anul anterior: Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar prețul pentru Fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110%, acestea fiind doar câteva exemple de majorări semnificative.
În ceea ce privește prețurile materiilor prime necesare fabricării produselor farmaceutice și acestea au crescut simțitor, cu până la 150%, față de anul trecut: Amidon porumb modificat – 155%; Acid benzoic – 147 %; Carbonat de calciu – 112%; Acid clorhidric diluat – 107%; Hidroxid de sodiu – 92%. Mai mult decât atât, unele materii prime s-au scumpit și cu 1.570%, cum este cazul excipientului Gumă arabică, producătorii de medicamente confruntându-se, astfel, cu o situație generalizată a costurilor majorate, care vizează toate categoriile de materiale și materii prime folosite in industria farmaceutică.
La acestea se adaugă și presiunea scumpirilor record la energie electrică și gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esențiale care se reflectă în costurile de producției ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale.
Consecințele negative ale acestor scumpiri uriașe vor fi resimțite, mai ales, de pacienții români, care vor fi afectați de dispariția anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate din cauza creșterii continue și tot mai accentuate a prețurilor la materiile prime și utilități.
În acest context, PRIMER solicită autorităților să intervină, față de toate aspectele menționate anterior, cu măsuri urgente care să revizuiască modul de calcul al prețului la medicamente, astfel încât, variațiile din economia reală actuală să se reflecte în prețul medicamentului, pentru a susține continuitatea producției interne de medicamente precum și accesul pacienților români la tratamente.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA – O COMPANIE SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.