Occidentul, în frunte cu SUA, continuă atacurile nejustificate la adresa Rusiei, susține Vladimir Putin.
„Washingtonul vorbește despre ordinea liberală a lumii, dar această ordine aduce mai mult haos (…) Occidentul a întețit flăcările războiului în Ucraina”, a declarat președintele rus.
De asemenea, oficialul de la Kremlin a vorbit despre „cancel culture”, ideologie asociată cu neomarxismul, prin care Occidentul încearcă să anuleze orice produs cultural rusesc.
„Nimeni nu le poate impune rușilor cum să-și construiască societatea”, a avertizat Vladimir Putin, care a promis națiunii că va lupta pentru a menține o Rusie suverană.
În plus, Vladimir Putin s-a angajat că Rusia va rămâne un stat „al tradițiilor”, care „nu va aluneca” în promovarea ideologiei LGBT.
„Rusia, în mod firesc, nu va încheia niciodată pace sub dictatul unui astfel de Occident”, a mai avertizat „țarul de la Kremlin”.
Discurs categoric al lui Vladimir Putin
Iată principalele declarații ale lui Vladimir Putin:
- La fiecare tentativă de a-și menține hegemonia, Vestul va trebui să plătească un preț ridicat.
- Dacă aș fi un lider din Occident, aș reflecta la acest aspect, așa cum o fac politologii din Statele Unite.
- Noile centre ale ordinii globale și Occidentul vor trebui să înceapă o conversație despre viitor; cu cât mai devreme, cu atât mai bine
Dominația lumii este exact miza pe care Occidentul a decis să o pună în acest joc. Dar acest joc este unul periculos, murdar și sângeros.
Rusia nu s-a considerat niciodată un inamic al Vestului.
- Americanofobia, anglofobia, francofobia, germanofobia sunt de aceeași natură ca și rusofobia și anti-semitismul, ca orice manifestare de xenofobie.
- Diferitele civilizații au diferite înțelegeri în ceea ce privește ființa umană, natura umană și ființa spirituală umană.
- Dacă Occidentul vrea zeci de genuri, pot face asta… Rusia nu va interveni.
- Încrederea în propria infailibilitate este foarte periculoasă, la un pas de a-i condamna la distrugere pe cei care nu-i sunt pe plac.
- Există două tipuri de Occident: unul, al tradițiilor, în mod esențial al valorilor creștine, al patriotismului, dar și al valorilor islamice, pentru că există o parte semnificativă a populației care îmbrățișează Islamul. Acest Occident este apropiat de noi, avem rădăcini comune în antichitatea clasică.
- Și mai există un Occident: agresiv, cosmopolit, neocolonial, o armă a conducerii neoliberale (…) iar Rusia, în mod firesc, nu va încheia niciodată pace sub dictatul unui astfel de Occident.
- ______________________________________________
- Nu este o concidenţă când Occidentul spune că, de fapt, cultura şi viziunea sa asupra lumii ar trebui să fie universale. Ei nu spun acest lucru direct, dar aşa se poartă.
Ei insistă prin politicile lor ca toată lumea să accepte aceste valori în mod necondiţionat.
- Citez din Aleksandr Soljenițîn, într-o faimoasă adresare, în 1978, a spus că „Occidentul este orbit de superioritate care continuă”. Asta se întâmplă. Ei susţin convingerea că teritorii întinse ale planetei noastre ar trebui să se dezvolte şi să se maturizeze la nivelul sistemului vestic de astăzi. Asta se întâmpla în 1978, nimic nu s-a schimbat de atunci.
- În ultimii 50 de ani, această orbire depsre care vorbea Soljenițîn, prin natura sa rasistă şi neo-coloniaalistă, a primit o formă urâtă odată cu înfiinţarea lumii unipolare. Dar ce pot spune ca răspuns la aceste lcururi. Încrederea că propria infailibilitate este periculoasă. Asta pentru că este la un pas ca cei care cred despre ei înşişi că sunt de neatins să îi distrugă pe cei de care nu le place.
- Haideţi să ne gândim la sensul acestei lumi. Chiar şi în timpul Războiului Rece, când confruntarea între sisteme şi ideologii şi maşinăriile militare, când conflictul era în toi, nimănui nu i-a trecut prin cap să respingă existenţa culturii, artei şi ştiinţei inamicului. Da, au fost mai multe restricţii în ceea ce priveşte relaţiile din educaţie, cultură şi, din păcate, sport. Dar chiar şi aşa, atât liderii sovietici cât şi cei americani de atunci au avut o înţelegere. Zona umanitară este delicată, trebuie să îţi studiezi inamicul şi să îl respecţi şi uneori chiar să înveţi de la el.
- Trebuie să păstrezi o bază de relaţii sănătoase şi constructive pentru viitor. În acele vremuri s-a mers până la a arde cărţi. Acum, campionii occidentali ai liberalismului şi progresului au ajuns să ardă lucrările lui Dostoievski şi Ceaikovski. Aşa-numitul fenomen „cancel-culture” este o eliminare culturală care distruge tot ce este viu şi creativ. Opreşte dezvoltarea liberului arbitru în economie, politică şi cultură. Ideologia liberală însăşi s-a schimbat astăzi de tot.
- La început, liberalismul clasic interpreta libertatea individuală drept cea care îţi permitea să spui ceea ce vrei, să faci ceea ce vrei, dar în secolul XX, liberalii au început să declare că aşa-numita societate deschisă are inamici, iar libertatea acestor inamici poate şi ar trebui să fie restricţionată, dacă nu chiar anulată total. Acum au ajuns la o situaţie absurdă în care orice punct de vedere alternativ este declarat propagandă subversivă şi o ameninţare la adresa democraţiei. Tot ce vine din Rusia este mâna Kremlinului, dar ar trebui să se uite mai întâi la ei.
- Ei nu pot pur şi simplu să dea vina pe intrigile de la Kremlin.
- Sperăm că pragmatismul va ieşi victorios şi că dialogul dintre Rusia şi Occidentul tradiţional autentic se va dezvolta. Acest lucru ar aduce o contribuţie importată la construirea unei ordini mondiale multipolare. Vreau să vă amintesc că lumea multipolară este adevărata şi singura şansă ca Europa să îşi reconstruiască autonomia politică şi economică.
În această săptămână, președintele rus Vladimir Putin a propus să se ia în considerare schimbarea structurii ONU și a Consiliului de Securitate al ONU, relateză publicația Izvestia. Liderul de la Kremlin a menționat că ambele structuri ar putea reflecta mai mult diversitatea regiunilor de pe glob.
Cerința lui Putin vine în contextul în care Rusia este tot mai izolată de Occident, după invazia în Ucraina.