Sportul maghiar s-a putut ridica, după investiții masive, în baza unei strategii pentru care bazele s-au pus de mai bine de un deceniu. Și România poate face acest lucru, potrivit ministrului Eduard Novak, dacă se va ține cont de Strategia Națională pentru Sport.
Acesta a prezentat joi, la Cluj-Napoca, viziunea sa, în colaborare cu specialiști de la Universitatea „Babeș-Bolyai”.
„Documentul strategic a fost elaborat din mai multe cauze. Cu toţii am observat că sportul românesc are un regres semnificativ. Dacă la Jocurile Olimpice din anul 2.000 am obţinut 24 de medalii, la cele din 2020 am obţinut doar 4, fiind un regres de 84%.
Acest lucru are nişte cauze şi am dorit ca prin această strategie naţională să încercăm să dăm o stabilitate sportului românesc pentru viitor”, a declarat Eduard Novak.
Ministrul vrea să introducă mai multe ore de activități fizice în școli, dar să crească „apetitul” și pentru mai multe sporturi.
„În ceea ce priveşte sportul în şcoală, avem două ore de sport/ săptămână, iar în programa şcolară sunt doar trei sporturi – atletism, gimnastică şi jocuri. Copiii nu mai sunt atraşi de sport în şcoală, iar în loc să îi împrietenim cu sportul, îi îndepărtăm.
În Europa sunt 6-8 sporturi în şcoli. Sportul în şcoală nu este dezvoltat, copiii nu fac mişcare şi sunt predispuşi la obezitate. Dorim să intervenim, să ajungem ca în 10 ani, copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică, plus două activităţi fizice extraşcolare”, a mai precizat Eduard Novak.
Strategia înaintată de către Eduard Novak se bazează pe trei piloni – sport de masă, sport în şcoală, sport de performanţă – care toate se leagă şi trebuie să formeze într-un pachet complet.
De curând, oficialul de la MTS a declarat că vrea să readucă România în fruntea clasamentului mondial când vine vorba despre medalii la Jocurile Olimpice.