Facturi uriaşe după ce Guvernul a amânat ordonanţa pe energie. Furnizorul cu cel mai ieftin curent sistează facturarea!

După discuțiile premierului Nicolae Ciucă cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, Guvernul va trebui, ca până la finalul lunii noiembrie, să vină cu o OUG în privința energiei.
Filip Stan
31 oct. 2022, 15:26
Facturi uriaşe după ce Guvernul a amânat ordonanţa pe energie. Furnizorul cu cel mai ieftin curent sistează facturarea!

Guvernul amână până în ianuarie schimbările din piața energiei, ceea ce înseamnă că românii care nu sunt protejați de ordonanța în vigoare vor avea costuri uriașe la energia electrică. Coaliția de guvernare nu mai finalizează OUG privind reglementarea pieței de energie până la începutul lunii noiembrie.

Potrivit surselor, abia la sfârșit de noiembrie va fi adoptată de guvern și va intra în vigoare abia din ianuarie. Astfel, cei care sunt și acum afectați, cei care nu beneficiază de protecția ordonanței în vigoare, bolnavii care au acasă aparatură medicală, bisericile, transportul public, serviciile comunale, vor avea costuri uriașe la energie electrică.

Iar aceste costuri se vor oglindi în facturile consumatorilor, în pofida faptului că Guvernul susținea că până la sfârșit de noiembrie va reglementa piața de energie. Până atunci, doar consumatorii casnici nu au probleme.

După discuțiile premierului Nicolae Ciucă cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, Guvernul va trebui, ca până la finalul lunii noiembrie, să vină cu o OUG în privința energiei.

Ordonanța de urgență presupune o semi-reglementare pe piața energiei. Asta înseamnă că nu va fi o reglementare clasică, ci va avea și o componență de piață liberă sau o piață „administrată”.

Astfel, pentru consumatorii casnici, schimbările nu vor fi foarte mari. Prețurile vor fi de 0,68 și 0,80 de lei, așa cum a fost și până acum, dar se va găsi un preț fix și pentru cei 700.000 de consumatori casnici, care nu se încadrează la un consum lunar de până în 255 KWh.

Cum eviţi plata unor facturi astronomice. Cum să setezi termostatul de la centrala termică

Guvernul României va primi 2,5 miliarde de euro din fondul de coeziune pentru sărăcie energetică, crearea locurilor de muncă, IMM-uri și persoane vulnerabile. „Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune, la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că acești bani de la CE pot fi folosiți chiar și pentru compensarea facturilor.

Hidroelectrica sistează temporar serviciile de facturare! Activitățile vor fi reluate după 10.11.2022

Hidroelectrica cel mai mare producător de energie electrică din România nu va mai emite facturi în perioada următoare datorită modernizării softurilor și bazelor de date, proces care va întrerupe temporar activitatea departamentului de facturare. Compania de stat a anunțat că procesarea solicitărilor și a reclamațiilor vor fi afectate în egală măsură precum și soluționarea cererilor existente.

Intervalul anunțat de Hidroelectrica pentru implementarea noilor softuri este 27.10.2022 -10.11. 2022. Dosarele depuse în intervalul amintit anterior vor fi procesate ulterior intervalului amintit.

Sfaturi utile pentru a evita plata facturilor umflate. Cinci metode de a evita păcăleala furnizorilor

În momentul de față Hidroelectrica are cele mai mici costuri de producție și a intrat pe piața energiei electrice încă de la începutul lunii iulie cu cele mai mici prețuri pentru gospodăriile populației.

Tariful perceput este de 0,66 lei/kWh pentru București însă oferta este valabilă doar până la finalul acestui an, perioadă în care poate primi noi clienți la tariful menționat.

Numărul de facturi livrate lunar, potrivit estimărilor companiei, ajunge. în 2022, la aproape 2500, dar activitatea de expediere a facturilor va fi externalizată, în contextul în care Hidroelectrica a lansat platforma on-line de conectare pentru clienții casnici. Costurile externalizării se ridică la aproximativ 120.000 de lei plus TVA.

Din păcate activitatea de furnizare a energie către clienți cât și partea de contractarea este departe de a fi optimă. Mai mulți utilizatori casnici s-au plâns de faptul că facturile sunt trimise anevoios și în mod neregulat la care se adaugă și dificultatea cu care Hidroelectrica operează procedurile de transfer ale noilor clienți de la furnizorii lor, preluzarea făcându-se cu mari întârzieri.

Bogdan Badea: „Anul trecut aveam în jur de 100.000 clienţi, acum sunt aproximativ 300.000”

Siteuația actuală în care se află Hidroelectrica a fost anunțată încă de la finalul lunii septembrie când Bogdan Badea declară că„Ne confruntăm cu un aflux de 5.000 de clienţi pe zi, ceea ce înseamnă o presiune foarte mare pe infrastructura software, dar în paralel dezvoltăm această zonă şi încercăm să preluăm cât mai multe dintre cererile clienţilor (…) Anul trecut aveam în jur de 100.000 clienţi, acum sunt aproximativ 300.000”.

Referindu-se la prețurile pe care le percepe Hidroelectrica coraportorul ordonanței de urgență Bogdan Badea susține că „ Preţul pe care îl oferă Hidroelectrica este unul competitiv, care derivă din faptul că suntem şi producători de energie electrică.

Încercăm în aceste momente de criză să oferim consumatorilor finali un preţ final care să le permită să îşi desfăşoare activităţile, dacă discutăm de zona comercială şi să poată să îşi gestioneze mai bine bugetele personale, dacă vorbim de clienţii casnici.

Orice fel de modificări, de situaţii care pot genera panică pun o presiune suplimentară pe tot ce înseamnă sistemele informatice”, potrivit profit.ro.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Vacanța unei românce s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit după ce a ajuns să se cazeze la un hotel din Turcia: “Am început să plâng. Tremuram”
Capital.ro
Taxa pe care șoferii români sunt obligați să o plătească. Au timp sub 48 de ore să achite cash sau card
Playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Aaron Boupendza. Se ia în calcul și ipoteza unei crime
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
SUA și România au bătut palma. Ce prevede acordul secret
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru cei care au bani Euro ca numerar. Se înlocuiesc bancnotele. Decizia Băncii Centrale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Focul Morților, tradiția veche care încă arde în Săptămâna Mare. De ce aprind românii focuri
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți