Mai aveţi zile din concediul de odihnă de anul trecut şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată. Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.
Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.
Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediul de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Conform prevederilor Codului Muncii, zilele din concediul de odihnă neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.
Reguli noi pentru acordarea concediului de odihnă pentru 2023. Prevederile Codului Muncii, aprobat de Parlamentul României, prin lege organică, cu privire la acordarea concediului de odihnă prevăd faptul că toți angajații au dreptul la un număr minim și maxim de zile în care nu vin la locul de muncă.
În România, durata minimă a concediului de odihnă este 20 de zile. În schimb, durata maximă efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă care se aplică în parte, prin contractele colective de muncă.
Angajatorii trebuie să știe faptul că, în cazul programărilor colective, acestea se fac după o cosultare prealabilă cu sindicatele sau cu toți angajații, în cadrul unei ședințe comune. În acest caz, angajatorul trebuie să asigure un flux constant de angajați la locul de muncă, iar pentru asta, Codul Muncii permite ca perioada de concediu de odihnă să fie fixată pentru fiecare angajat în parte.
Mai multe zile de concediu plătit pentru anumiţi angajaţi din România. Cine sunt beneficiarii
Puțină lume știe, dar Codul Muncii stabilește foarte clar, că angajații pot depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia. „În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, prevede Codul Muncii.
Legea mai prevede că patronatul poate refuza acordarea concediului de odihnă dacă acesta nu a fost efectuat în perioada stabilită în cadrul consultării colective.
De asemenea, angajații trebuie să știe că minim o dată pe an, concediul de odihnă trebuie să fie de zece zile consecutive, adică fără zilele de final de săptămână, două săptămâni.
Mai mult, dacă angajatorii nu respectă prevederile legale și nu organizează consultări colective și individuale, atunci acesta renunță la un drept garantat de Codul Muncii, iar angajații își vor putea concediu atunci când doresc.