Fenomen extrem de rar, pe cerul României: O cometă, vizibilă cu ochiul liber

Începând de pe data de 10 martie, românii vor putea fi martorii unui fenomen foarte rar: apariţia unei comete pe cer, care va putea fi văzută cu ochiul liber.
Cristina Dinu
08 mart. 2013, 06:30
Fenomen extrem de rar, pe cerul României: O cometă, vizibilă cu ochiul liber

În primele zece zile după data de 10 martie, cometa se va afla la depărtarea cea mai mică de Soare. Cometa se va afla la depărtarea minimă de Soare (45.110.041 km) pe 10 martie, ora 6 – ora României, şi prin urmare va fi aşa de strălucitoare, încât o vom putea vedea cu ochiul liber. Dacă doriţi să vedeţi mai multe detalii, însă, folosiţi un binoclu, ne sfătuieşte Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS a fost descoperită pe 6 iunie 2011 din Hawaii, de către programul Pan-STARRS.

Cum putem vedea cometa

Pentru a vedea cometa avem nevoie de un orizont vestic liber. Orice loc din care putem vedea Soarele la apus este bun, chiar dacă este situat în oraș. Astronomii spun, însă, că obiectul spaţial poate fi observat mai bine în afara oraşelor, unde nu există o poluare luminoasă aşa de mare.

„Cel mai ușor va fi să căutați cometa cât se vede cu ochiul liber, fiind ușor de văzut, dacă te uiți unde trebuie și când trebuie. „Unde trebuie” înseamnă înspre vest, înspre locul de apus al Soarelui. „Când trebuie” înseamnă de la 30 de minute după ce apune Soarele, până se face seară„, ne sfătuieşte Observatorul Astronomic.

Poziţia cometei faţă de orizont pe 10 martie

Poziția cometei față de orizont la mijlocul lunii martie

Pentru a putea surprinde cometa, astronomii au făcut publice momentele de răsărit şi de apus ale Soarelui şi ale cometei, pentru Bucureşti, precizând că pentru alte localităţi momentele nu diferă foarte mult.

 
Data
Soarele apune la ora:
Cometa apune la ora:
10 martie
18:15
19:15
15 martie
18:21
19:55
20 martie
18:28
20:22
25 martie
18:34
20:45
30 martie
18:40
21:14

Între 10 și 15 martie, cometa apune la aproximativ o oră după Soare, așa că va trebui să fim în locul de observații atunci când apune Soarele. Trebuie să aşteptăm 30 de minute și să căutăm cometa în direcția apusului.

„În ultimele zece zile ale lui martie cometa va rămâne pe cer, în aproximativ aceeași direcție, chiar și două ore, fiind mai ușor de observat. Însă strălucirea ei va scădea și este posibil să nu se mai vadă cu ochiul liber după 25 martie, cel puțin din orașe„, precizează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cometa a putut fi observată din emisfera sudică începând de pe 28 februarie, fiind vizibilă cu ochiul liber şi având magnitudinea 3 de strălucire. Ea are două cozi, cea mai lungă având 2° lungime, la acea dată.

Astronomii estimează că, la momentul când va fi la cea mai mică depărtare de Soare, pe 10 martie, cometa va avea magnitudinea 2 – adică va fi mai strălucitoare decât pe 28 februarie. Strălucirea va scădea după această dată, dar cometa va fi observabilă pe cerul de seară și va rămâne observabilă cu ochiul liber cel puțin până pe 25 martie. După această dată vom putea vedea cometa prin binocluri sau lunete/telescoape.

Cometa nu se va putea vedea de la Observatorul Astronomic din Capitală în perioada 10-20 martie, fiind prea aproape de orizont, care este acoperit de clădiri înalte. Vom putea vedea astrul prin instrumentele astronomice abia spre sfârșitul lunii.

Dacă fotografiaţi cometa, puteţi să ne trimiteţi imaginile pe adresa de mail [email protected].

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!